Вход | Регистрация
Ловеч -4°C
Последна информация от Новини и теми

Драматичен театър "Сава Огнянов"

За контакти:
Русе пл. Свобода 4
e-mail: drama.ruse@gmail.com
телефон: 082/830168, 830166
Информация:

Драматичния театър в Русе е един от най-авторитетните професионални състави в страната. Първото представление в Русе се е състояло на 27 декември 1870 г. Тогава под ръководството на видния български възрожденец, русенеца Тодор Хаджистанчев, е представена "Повестта на Ружица", драматизация от самия него по едноименния роман на Кристоф Шмид. Представлението се изнася в салона на известния за времето си хотел "Ислях-хане" от черковно-певческото дружество, чийто ръководител е бил Тодор Хаджистанчев.

 

По-късно се играят и други популярни за времето си пиеси като "Многострадална Геновева", "Малакова" от П. Р. Славейков, "Криворазбраната цивилизация" от Д. Войников и др. Сред участниците-артисти на тези прояви са били известни български революционери, живяли в Русе - Тома Кърджиев, Никола Обретенов, Георги Икономов. Участвали са и жени - Мариола Хаджистанчева (първата жена-актриса в доосвобожденска България), Петрана Обретенова, та дори и баба Тонка Обретенова.

 

От 1902 г. забележителната сграда, перла на русенската архитектура - Доходното здание - става основно място за изнасяне на представления. През 1907 година русенските театрални дейци се обединяват и слагат началото на Градски театър в Русе, като артистичен ръководител става Александър Робертович. Създаден е и театрален комитет от видни русенски граждани, а Общината започва да субсидира театралната дейност. На 9 април 1942 г., с указ на цар Борис III, театърът е обявен за държавен, като оттогава се финансира от Министерството на културата. С такъв статут той е и до днес.

 

 Добави коментар