Вход | Регистрация
Ловеч -2°C
Последна информация от Новини и теми

Крушунски водопади

Информация:

Крушунските водопади се намират на северния край на Деветашкото плато, южно от село Крушуна. Те отстоят на 34 км източно от Ловеч, на 8 км югозападно от град Летница.

Маарата, както още са известни Крушунските водопади, е най-голямата в България водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и огромно разнообразие на растителни и животински видове.

В непосредствена близост има много пещери, една от които е Бонинската, където се намира най-дългото подземно езеро у нас. Крушунските водопади са обявени за природна забележителност през 1995 г., с цел опазване на характерни геоморфоложки образувания, животни и растителност.

Районът е с богата история. През V век пр.н.е. е населяван от тракийското племе усдикензи. Тук е намерено едно от най-ценните съкровища от това време - Летнишкото. За римския период свидетелстват останки от крепост южно от селото. През средновековието районът е бил философски център на скални монаси - исихасти. В местността са изградени много екопътеки, които ви водят до забележителностите, докато се разхождате сред прохладата на гората. Озовавате се в приказен свят от рекички, езерца и водоскоци, оставящи приятен спомен.Добави коментар

Коментари 1


1 Божидар Христов 11.10.2012 | 16:26
Страхотно е там !