Вход | Регистрация
Ловеч 2°C
Последна информация от Новини и теми

Кървавото кладенче

Информация:

Историческата местност Костина се намира на 3 км южно от квартал Костина на село Рибарица. Тук на 15 май 1876 година е предаден и убит един от водачите на Априлското въстание - Георги Бенковски.

Всяка година на 25 май в местността Костина се провеждат тържества в памет на загиналите. Актьори пресъздават събитията, разиграли се непосредствено преди смъртта на Георги Бенковски. Говедарят Въльо Стоилов повежда Георги Бенковски и тримата му спътници - отец Кирил, Захари Стоянов и Стефо Далматинеца към река Костина.

Според замисления от турците план Въльо ги е превел по специално построеното за целта мостче. Легендарният войвода Георги Бенковски е застрелян на място, отец Кирил е ранен и заловен. Захари Стоянов се спасява по чудо като скача в реката и течението го отнася.

Главата на Бенковски е отрязана и измита в близкото кладенче, което и до днес в памет на жестокото убийство се нарича Кървавото кладенче. След това тя е носена през Орхание (Ботевград) до София и е изложена на поругание. По-късно един свещеник я погребва в околностите на бъдещата столица на България. Тялото на войводата пък е положено тайно от една възрастна жена, баба Удреница, в тетевенската църква "Всех Светих".Добави коментар