Вход | Регистрация
Ловеч 15°C

Областният управител върна три решения на съветниците в Ябланица и Луковит

Те касаят възнагражденията им и членуване в комисии

Областният управител върна три решения на съветниците в Ябланица и Луковит

3 решения на общинските съвети в Ябланица и Луковит върна за обсъждане областният управител на Ловеч Ирина Митева.

2 са решенията на Общински съвет Ябланица, касаещи определяне на възнагражденията на съветниците, които според г-жа Митева са в разрез със закона.

Едното определя размера на месечно възнаграждение на общинските съветници да бъде 60 на сто от средната работна заплата в Общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие. Това е в в противоречие с регламентирания в закона размер - "Общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 70 на сто от средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец – в общините с население до 100 000 души."

Второто решение на ОбС Ябланица касае възнаграждението на председателя на местния парламент, което е решено да бъде до 55 % от възнаграждението на кмета на общината. Това е незаконосъобразно според областния управител, тъй като не указва за каква часова продължителност на ден става въпрос.

Областният управител Ирина Митева върна за ново обсъждане и решение на ОбС в Луковит. С него се определя съставът и ръководството на постоянната комисия по "Предотвратяване и установяване конфликт на интереси" за мандата 2015-2019 г.

В нея влизат Георги Антонов Антонов – председател, Димитър Маринов Монев – зам. председател, Нина Георгиева Вацова – секретар, Алберт Андрианов Методиев и Атанас Георгиев Граждански.
Това решение не е съобразено със ЗМСМА, който предвижда, че общинските съветници не могат да участват в състава на повече от три постоянни комисии. В случая двама от споменатите членовете членуват в други три комисии.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар