Вход | Регистрация
Ловеч -3°C

Читалището на колела "Бащино огнище" гостува в Ловеч

Единственото по рода си пътуващо читалище ще бъде в Ловеч на 18 юли

Читалището на колела "Бащино огнище" гостува в Ловеч

Единственото у нас Пътуващо читалище "Бащино огнище" ще гостува в Ловеч на 18 юли. Поводът е честването на 179 години от рождението на Васил Левски.

Читалището, помещаващо се в автобус, ще е позиционирано на площад "Екзарх Йосиф I" през целия ден.

Създатели на първото по рода си читалище са Ивайло Шопски и приятелите му. По модерен и атрактивен начин те съхраняват и предават на новото поколение българското културно и историческо наследство. Автобусът е украсен с ликовете на бележити българи и техни цитати.

В него е изложена експозиция, която обхваща периода от Средновековието до Втората световна война. Вместо седалки са поставени манекени с униформи от различни периоди, а на екрани зад тях текат кадри от популярни български исторически филми. Мултимедията включва образователни текстове и картини, свързани с национално-освободителните борби на народа ни и войните за национално обединение.

Посетителите могат да видят и народни носии от различни краища на страната, както и автентични предмети от бита на предците ни.

Идеята на родолюбците е освен постоянната експозиция, читалището на колела да предоставя възможност на артисти и писатели да представят изкуството си, свързано с българския бит, култура и история. Съществуват планове в него да се провеждат прожекции на филми, литературни беседи, изложби и дори концерти.

Посланието, което искат да предадат инициаторите на проекта на българските младежи, е едно: "Обичайте България!"Докладвай за нередност в статията
Добави коментар