Вход | Регистрация
Ловеч 8°C

Важни избори в Българската православна църква

Важни избори в Българската православна църква

Днес в Българската православна църква се провеждат избори за епархийски избиратели. За врачанска епархия това са 24 души - по 6 за четирите духовни околии - Врачанска, Мездренска, Белослатинска и Оряховска. Във всяка духовна околия епархийски избиратели стават трима миряни и трима свещеници. Мандатът им е четири години. В този период те могат да избират представители на епархията при избор на нов български патриарх, членове на църковния събор, митрополит на епархията и членове на епархийския съвет.

Как става изборът на епархийски избиратели? Настоятелствата на всички храмове от дадената духовна околия излъчват свой представител за изборното събрание. В определена от митрополита неделя, след света литургия, всички се събират в центъра на духовната околия - в случая това са градовете Враца, Мездра, Бяла Слатина и Оряхово. Ако в уречения ден и час присъстват повече от 2/3 от енориите в тази духовна околия, събранието може да започне. Избира се председател. Той, както и всеки от участващите в изборното събрание може да прави предложения кои миряни и кои свещеници да влязат в списъка на избираемите лица. В него не трябва да има повече от седем миряни и седем представители на църковния клир.

От този списък, с тайно гласуване, се определят новите епархийски избиратели, като те трябва да са трима миряни и трима свещенослужители за всяка духовна околия в епархията. За избрани се обявяват получилите повече от половината от гласовете на  присъстващите делегати. Когато при  първото гласуване не бъдат избрани епархийски избиратели, гласуването се повтаря, докато бъдат избрани трима клирици и трима миряни.

За проведения избор се съставя протокол, подписан от председателя и присъстващите делегати, и се изпраща на епархийския митрополит. Протоколите от изборите и подадените в седемдневен срок жалби от избиратели за допуснати нарушения на Устава на БПЦ при избора се разглеждат от епархийския съвет. Когато той установи, че изборите са редовни, митрополитът утвърждава избраните епархийски избиратели, снабдява ги с писмено удостоверение и съобщава имената им на Светия Синод. 

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар