Вход | Регистрация
Ловеч -7°C

С историческа възстановка почетоха жертвите от Априлското въстание в Севлиевския край

140 години от сраженията в Севлиевско бяха отбелязани в събота

Възстановка на боевете от Априлското въстание в Севлиевско беше направена тази събота в местността Боаза. В пресъздаването на битките между българи и турци участваха членове на Регионалните клонове на Дружество "Традиция" – Копривщица, Плевен, Велики Преслав, Шумен, Нова Загора, Панагюрище, Стара Загора, Габрово и Ловеч.

Множество жители от общината присъстваха на възстановката по повод 140 години от сраженията в тази местност и да отчетат почит на загиналите. Сред присъстващите бяха и кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, заместник-областният управител на Област Габрово Иглика Събева, Здравка Лалева – председател на Общински съвет - Севлиево, подполковник Иван Ангелов – началник на Военно окръжие - Габрово и др.

Основен организатор на възстановката е регионален клон "Тридесет и четвърти пехотен троянски полк Априлци – Тоян".

С историческа възстановка почетоха жертвите от Априлското въстание в Севлиевския крайОбщина Севлиево

Подвигът на героите от Априлското въстание в Севлиевския край беше припомнено от Найден Петров – директор на Исторически музей -  Севлиево. Програмата завърши с музикално изпълнение на Севлиевска духова музика, докато кметът д-р Иван Иванов връчи почетни грамоти на ръководителите на Регионалните клонове на Дружество "Традиция".

По-рано през деня севлиевци почетоха паметта на героите от своя край с минута мълчание и тържествена заря - проверка пред паметника на свободата в Севлиево.

Севлиевският балкан е един от трите центъра на масови въстанически действия, наред със Средногорието и Родопите. Във въстанието се включват селата Батошево, Кръвеник, Ново село и прилежащите им 19 махали.

За защитата на трите прохода идват чети и отделни въстаници и от други села - Гъбене, Душево, Столът и Дебнево, както и Габровската чета, начело с войводата Цанко Дюстабанов. 

По време на боевете в региона са убити 285 мъже, жени и деца, 8 са обесени на Севлиевския площад, над 650 опожарени къщи, 4 църкви и две училища.

Разгледайте снимки тук.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар