Вход | Регистрация
Ловеч 16°C

Виртуалният музей на водата в Старата баня е отворен всеки ден

Научете повече за фундаменталното значение на водата и историята на Ловеч

Виртуалният музей на водата в Старата баня е отворен всеки ден
Община Ловеч

По 8 пъти на ден ще се излъчват интерактивните атракции в Старата баня в Ловеч "Дели Хамам". Тя е отворена за посещение всеки ден от 10 ч. до 14 ч. и от 15 ч. до 19 ч.

На 13 юни посетителите на Ловешката крепост пък ще имат възможност да гледат филма "Ловешката крепост разказва…". Прожекцията е безплатна и ще бъде от 21,30 ч. Филмът разказва за първите заселвания на хълма Хисаря, продължава с историята на Ловешката крепост от нейното възникване до края на XVIII век, за реални личности и събития, случили се в крепостта, за обсадата от войските на византийския император Исак II Ангел и подписването на Ловешкия мир през 1187 г.

Град Ловеч е представен от икономическа, стопанска и културна гледна точка в периода XII-XVIII век.

Преди два дни Старата баня беше официално открита на тържествена церемония. Тя е изцяло реставрирана, ато автентичният й облик е изцяло запазен. Под специално стъкло може да се види как е действала древната отоплителна система "хипокауст".

Чрез съвременна аудио-визуална технология, инсталирана в сградата, посетителите вече наблюдават и научават много интересни "водни" събития и факти чрез специално изработените за тази цел мултимедийни продукти. Гостите ги очакват интерпретативни програми и филми за историята на банята, за водата като живителна течност и фундаментален фактор за съществуването на живот на планетата, за историята на Ловеч от най-дълбока древност до наши дни.

В понеделник Община Ловеч получи официално разрешение от Дирекцията за национален строителен контрол за ползване на Ловешката средновековна крепост и Старата градска баня. 

Ловешката средновековна крепост и Старата баня "Дели Хамам" са основните обекти по проект "Подкрепа за развитие на туристически атракции в община Ловеч” по ОПРР, насочен към осигуряване на нови, иновативни туристически атракции в Ловеч.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар