Вход | Регистрация
Ловеч 28°C

Работилница за сурвакници отвори врати и в Йоглав

Традиция се предава от поколение на поколение

Работилница за сурвакници отвори врати и в Йоглав
Община Ловеч

В ловешкото село Йоглав деца от детска градина "Кокиче" организираха работилничка за сурвакници.

На малчуганите помагаха участничките във фолклорна група "Югла” към местното читалище и секретаря Нели Генчева. Бабите от формацията показаха на децата как се прави сурвакницата още от стари времена. С общи усилия те изработиха от дряновите пръчки, красиви сурвакници.

В работилницата взеха участие и кметският наместник инж. Ценка Дойчева, и старши учителят от ОДЗ "Кокиче" Радинка Дочева. В изработката се включиха и помощник- възпитателките леля Донка и леля Павлинка. Те подготвиха работните места на майсторите. 

Събитието се проведе благодарение на сътрудничеството на детската градина и читалището в с. Йоглав. Елена Щерева, която е старши учител и председател на читалището, сподели, че основната идея на мероприятието е да се провокира интереса на децата, да разберат символиката на коледните и новогодишните обреди и традиции. Тяхната цел е да обяснят на малчуганите за културната памет и духовната принадлежност. Така да бъдат възпитани ценности в децата още от най-ранна детска възраст. Също така ще се съхрани и народното творчество и традиция – бабите да показват начина да се изработи сурвакница на своите внуци.

По време на изработката бабите разказаха на децата, какво символизират сурвакниците и какво символизира всяко украса по тях. 

От древността сурвакниците се правят от дрянова клонка, защото тя цъфти най-рано и е на-здрава. Тя лесно се огъва и не се чупи- посланието е хората да са здрави като дряновата пръчка. Според традицията клонките се завиват в кръг като кръговрата на живота.

По време процеса на работа децата пяха холедни песни, а за финал възрастните жени поведоха хоро, в което се включиха и малчуганите.

<< Sever.bg във Facebook >>Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар