Вход | Регистрация
Ловеч 2°C

Проектът "Планината - добро място за опознаване" подготвят в село Черни Осъм

Младежи от България, Турция и Испания ще обменят идеи за опазването на природата, музикални и кулинарни традиции

Проектът "Планината - добро място за опознаване" подготвят в село Черни Осъм

"Планината - добро място за опознаване" е името на проекта на Народно читалище "Знание - 1906 година" в троянското село Черни Осъм, който бе одобрен по програма "Младежта в действие". Инициативата, която ще стартира в началото на следващата година, ще включва млади хора от Турция, България и Испания (Канарските острови), които ще получат възможност да се запознаят с природата на Централния Балкан и културата на местните хора, както и да осъществят идеен и междуличностен обмен със свои връстници с различна расова и религиозна принадлежност.

По време на форума младежите ще работят в неформална обстановка, ще представят своите идеи за опазване на природата и ще се запознаят с гледната точка на връстниците си по проблема. Организаторите се надяват да стимулират психическата и физическа им активност и да насърчат оригиналността на мисленето им. Предвидени са и възможности участниците да представят културните, музикалните и кулинарни традиции на страната си пред новите си приятели.

Сред основните цели на инициативата ще е развиването на "зеленото" мислене и повишаването на отговорността към опазването на природата. Освен посещения на красивите местности в околностите на село Черни Осъм, се предвижда участниците в "Планината - добро място за опознаване" да пътуват до Архитектурно-етнографския комплекс "Етъра", Велико Търново, хижа "Плевен", Троянския "Успение Богородично" и Зелениковския "Св. Йоан Кръстител" манастири. Финансирането на проекта е в размер на 9 400 евро.

Координатор от страна на Народно читалище "Знание - 1906 година" е Марин Сираков, който има опит в създаването и реализирането на проекти с разнообразна насоченост. Той очаква "Планината - добро място за опознаване" да предизвика интереса на местните хора и институции и да спомогне за развитието на туризма и иницативността в региона. По думите на Сираков идеята за разработването на подобна инициатива в село Черни Осъм се е родила по времето на културен обмен, проведен край развалините на град Троя в Турция. Тогава той полушеговито споделил с останалите участници, че скоро ще ги покани в Троянския край, но в България.

Програмата "Младежи в действие" е дело на Европейския съюз и има за цел да насърчи младите хора към гражданска активност, солидарност и толерантност. Организаторите й се стремят да стимулират мобилността във и извън границите на ЕС, неформалното образование и междукултурния диалог. Те са си поставили за цел да насърчават заетостта и включването на младите хора, независимо от образователното, социалното им ниво или принадлежността им към определена култура.Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар