Вход | Регистрация
Ловеч 2°C

Община Ловеч ще стопанисва Деветашката пещера

Всички зимуващи колонии от прилепи са в състояние на пълна хибернация, е установила проверка от експерти

Община Ловеч ще стопанисва Деветашката пещера
Снимка: Булфото

Безвъзмезден стопанин на Деветашката пещера става Община Ловеч. За това се разбраха се разбраха зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева, областният управител на Ловеч Ваня Събчева и представители на централната и местната власти, екосдружения и спелеолози.

Към момента собствеността върху защитената територия е публично държавна. Според експертите е наложително забележителността да има реален собственик, който на място да се грижи за опазването и поддържането на пещерата в съответствие с въведените режими за защита на мястото, приютяващо прилепни колонии.

От своя страна екоминистерството декларира готовност да окаже методическа и финансова подкрепа на общината, както и пълно съдействие по отношение на контрола чрез РИОСВ-Плевен.

До края на февруари от Областна управа и Общината ще изпратят в МОСВ предложения за промени в заповедта за обявяване на природната забележителност. Те трябва да касаят режимите за достъп и забранените дейности в пещерата, които към момента са неясни и създават предпоставки за различни тълкувания и спорове, категорични са от местната власт. От министерството ще предложат на широко обществено обсъждане конкретни текстове и идеи.

След срещата експерти от МОСВ, РИОСВ-Плевен, НПМ-БАН и НПО направиха съвместна проверка в Деветашката пещера за оценка на състоянието на зимуващите колонии прилепи.

Направената ревизия констатира, че зимуващите колонии са разположени на 3 по-големи групи (от около 2 до 4 хил. екземпляра) и 4 по-малки групи (от около 100 до 500 екземпляра) от вида пещерен дългокрил. Установена е и една група от около 80 екземпляра от вида дългопръст нощник. Всички екземпляри от двата вида са в състояние на пълна хибернация.

В първото подземно езеро (където е измерена температура на въздуха  - 2 0 С) са намерени 30 мъртви екземпляра от вида пещерен дългокрил. Специалистите не бяха категорични каква е конкретната причина за смъртта на прилепите – дали това е нормален естествен отпад от едва 30 екземпляра на фона на зимуващите около 12-14 хиляди, дали е в резултат на продължителните ниски температури през януари, които в района са достигнали стойности от - 18 до - 24 0 С, или по други причини.

През март месец предстои нова съвместна проверка за състоянието на колонията.

______________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgМОСВ
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар