Вход | Регистрация
Ловеч 5°C

Ракиджията Бай Киро за тънкостите на занаята и най-добрите мезета

Ракиджията Бай Киро за тънкостите на занаята и най-добрите мезета
Снимка: Sever.bg
Бай Киро или Кирил Димитър Кокушаров е родом от Априлци. На 78 години няма кой да го бие в правенето на ракия. Родът му е от Македония, а дядо му е бил оръжейник в 34-ти троянски полк. Енергичен и богат на истории, бай Киро умее да свири на китара и е солист в местния хор на пенсионерите. Няма равен, когато застане пред микрофона. Говори бавно, ясно и изчерпателно, а ние не смеем да го прекъснем, защото историята му е обвита в романтика. Бай Киро често повтаря "Добре съм", "Доволен съм от живота". Кани ни на гости, а ние обещаваме да отидем някой ден. Но преди това ще разкажем историята на един Чешит от Априлци...

Всичко започва с обяснение за тънкостите при сливовата ракия...

 

Сливовата ракия вече е на изживяване. Хората търсят водки, а всичко е спирт. От всичко се напиваш и от уискито. Нашата ракия не трябва да съдържа много етилов алкохол. Във винпромите се махат костилките, щото те са най-вредни. Аз 20 години бях главен механик на винпрома и като давахме сливи на винпром Троян, махахме костилките. Ракията ставаше много хубава. Ама сега, в домашни условия не можеш да махнеш на 500 кила костилките. Нашата слива тук е кюстендилска. Вирее по високото. Без захар обаче нищо не става. Масово хората варят зимата и пролетта ракия. Щом стане есен веднага я варя. 

 

 

Разкажи ни за себе си бай Киро...От тук съм си. Родът ни е може би някъде от Македония, преселници. Моят дядо Илия беше оръжейник на 34-ти троянски полк и тук се заселват. А най-много преселници имаме тук от Търновско, затова нашият език е много чист. В Търново е най-чистият език в България. Чернево е на 30 км. от тук, там езикът е чернов, а ние тук говорим чист литературен език. Аз съм завършил гимназия в Троян, след това 2 години бях в Карлово, 2 години в Механотехникума, среден техник съм. Целият живот съм си прекарал с труд. Между другото и музикант съм - свиря на китара. Аз съм служил 4 години в Граф Игнатиево във въздушни войски. Такова беше времето тогава, Пловдив беше на музикантите градът, на китаристите. В нашия род няма музиканти, но имам глас, пея що годе добре. Между другото тук имаме Хор на пенсионерите и съм солист.И ти пееш, свириш?Пея, свиря, но всичкото е до години. Човек като мине годините вече...

 Кажи ни как си правиш най-хубавата ракия?Най-важното за ракията е, че става от добър плод. Основната култура тук са сините сливи. Те зреят някъде около края на септември - началото на октомври. Има и сортове, които малко по-рано зреят - чиста кюстендилска слива. Най-добре е когато сливите се обират набързо, да сложиш кашата в каца и около 30 дни да ферментират, както трябва (или пада кашата). Като падне кашата трябва да се извари веднага, това е основното. И все пак без захар не може да стане, такива са сортовете вече. Лошото е, че сега не се пръскат сливите, докато едно време се пръскаха. Тук всеки си вари ракия, във всяка къща има казани. Имаше тук монопол за изваряване на ракия, обаче всичко се махна. Последните 20 години нашият край малко западна, защото имаше доста предприятия към ТКЗС-то, а всичко се изписа

 


На колко градуса оставяте ракията?


Най-добрата ракия е около 42-3 градуса. Маса хора варят ракия, която е 50 градуса. Силна е ракията. Аз варя до 42-3, най-много 45. По-хубаво да се остави в буре, бурето трябва да бъде салкъм. Салкъмът е най-чистото дърво. Но не може да стои много - 4-5 месеца и тя си добива жълтеникав цвят.

 


Кехлибарен?


Кехлибарен цвят. Едно време тук ракии се продаваха много. Пак ви казвам, че най-хубавата ракия се правеше в град Троян, защото там те имат възможност - не се слагат костилки, ферметира добре, след това имахме и инженери, които са компетентни в това отношение. Няма да забравя възрастни хора, нямат пари, като им дадат 20 кила ракия задянали в цедилката вървят с жена си и които пиеха - все едно си им дал злато.

 


Кое е най-доброто мезе за ракията?


Ние есенно време правим доста салати и т.н. Най-доброто мезе е пак местото, като заколим прасетата. Но все пак хубаво е да има краставички, домати, това-онова. И туршии си правим тук редовно.

 


Нещо специално тук в Априлци правите ли като мезе?


Туршии си правим от домати, от краставици. Друго... сланината... Винаги сланината ни остава. Защото тя трябва да втаса... Абе ракията най-върви с туршиите.

 


В греяната ракия слагате мед или захар?


На един литър ракия се слагат 183 грама захар. Приказвал съм с кръчмари. По напред и в кръчмите се топлеше ракия, сега няма такова нещо. Хората вече пият водки, уиски и т.н. Но от ракията няма по-чисто питие. Аз съм на 78 години, мога да изпия половин кило топла ракия. От 300 грама студена вече чувствам, макар на тия години... не искам да се хваля.

 


Щастлив ли си?


Вижте какво - аз съм си изкарал добре живота. 62 години имам семеен живот с жена си без да се караме, без разправии, без нищо. Никога не съм я питал къде ходи, нито тя мен. Не мога да се оплача от живота си! Вече 78 години не са малко.

 


Каква е рецептата? Какво би казал на младите хора?


Когато се жених имах един вуйчо - много умен човек, вика на мама: "Сестра, ще му вземем на Кирил една... те всичките са еднакви..." Аз съм против "на семейни начала". Няма семейни начала. Щом се жениш - това го пише в религията - щом се жениш, туй ще ти е жената. Никой не е против това, но в България вече колко разводи - то не е шега работа. Може ли в Швеция - щом се роди дете веднага се знае от кого е и го издържа държавата. А ние имаме 4-5 хил. деца, които са без дом. От детето нищо по-хубаво няма.Източник: Sever.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 1


1 Alexander Makedonski 15.03.2011 | 17:24
А Киро шампион але, алееее!