Вход | Регистрация
Ловеч 23°C

Без нови специалисти отнемат разрешителното на АГ отделението в Тетевен

10 неонатологии в страната с намалена компетентност, сред тях и отделението в Ловеч

Без нови специалисти отнемат разрешителното на АГ отделението в Тетевен
МЗ

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов се срещна с кмета на Тетевен г-н Десислав Цветанов и директора на общинската болница д-р Ганева вчера. Министърът настоя в едномесечен срок да се намери решение за спасяване на АГ отделението в тетевенската болница, след като много лекари напуснаха миналата седмица след репортаж на "Господари на ефира” за смърт на новородено и арогантно поведение към родилка.

Разрешителното на родилното отделение ще бъде отнето, ако в посочения срок не бъдат привлечени нови специалисти на мястото на напусналите, които да върнат доверието на обществото, съобщават от МЗ.

От понеделник дейността на отделението е временно прекратена до осигуряването на акушер-гинеколози. С писмо на министър Москов е командирован екип на ЦСМП Ловеч във филиала на спешна помощ – Тетевен за оказване на медицинска помощ и при необходимост за транспортиране на бременни, родилки и гинекологично болни. Лечебните заведения в Ловеч, Троян и Луковит ще осигурят  безотказен прием и своевременно лечение на пациентките от община Тетевен. 

Кметът на Тетевен ще свика спешно извънредна сесия на Общинския съвет за търсене на решение, като дотогава РЗИ Ловеч ще координира и контролира оказването на медицинска помощ за бременни и гинекологично болни в региона.

Вчера на сайта на Министерството на здравеопазването е публикуван доклад от извършен медицински одит по случая с починалото бебе, който стана публично известен след намесата на медиите.

В доклада на Изпълнителна агенция "Медицински одит” е констатирано, че "Медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е направил пропуски при воденето на раждането на пациентката”. В него пише също, че има пропуски в документацията около раждането, както и че опитът за прилагане на форцепс от страна на главния лекар са причина за тежките увреждания на плода, а предприетото Цезарово сечение е закъсняло.

За констатираните нарушения ще се образува административнонаказателно производство.

В същото време намаляват нивото на компетентност на АГ и неонатологични отделения в 10 болници в страната. Това се предпиема след разглеждане на резултатите от проверките, извършени в цялата страна след побоя над бебе в болница "Софиямед".

Сред наказаните отделения от Ръководството на Министерство на здравеопазването попада и неонатологичното отделение при МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД- гр. Ловеч. Нивото на неговата компетентност се понижава от второ на първо.

Най-ниското първо ниво означава, че тези отделения нямат право да приемат, израждат и да се грижат за родилки и новородени в случаи на усложнения, представляващи риск за живота и здравето на майката или плода.

Ето и останалите наказани отделения:

- МБАЛ "Бургасмед" ЕООД /по тяхно заявление, подадено в МЗ/ - нивото на компетентност за неонатология се променя от 2ро на 1во;
- УМБАЛ "Св. Марина" АД гр. Варна - нивото на компетентност за дейност по неонатология към детско интензивно отделение се променя от 3то на 1во;
- МБАЛ "Св. Петка" АД, гр. Видин – нивото на компетентност на отделението по неонатология към АГО се променя от 2ро на 1во /по тяхно заявление, подадено в МЗ/;
- МБАЛ Мездра ЕООД - нивото на компетентност на АГО се променя от 2ро на 1во;
- МБАЛ "Пловдив" АД – нивото на компетентност на отделението по неонатология се променя от 3то на 2ро;
- МБАЛ "Св. Лазар" ООД –нивото на компетентност на отделението по неонатология  към АГО се променя от 2ро на 1во /по тяхно заявление, подадено в МЗ/;
- МБАЛ "Ботевград" ЕООД - нивото на компетентност на АГО се променя от 2ро на 1во;
- МБАЛ "Проф. д-р Ал. Герчев"  Етрополе ЕООД –нивото на компетентност на АГО от 2ро на 1во;
- "МБАЛ Омуртаг" ЕАД – гр. Омуртаг –нивото на компетентност на АГО от 2ро на 1во.

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар