Вход | Регистрация
Русе 1°C

Днес е Ден на национален траур в България

Днес е Ден на национален траур в България
pixabay.com

Днес е обявен Ден на национален траур заради жертвите на двете трагедии – на пожара в дом за възрастни в село Рояк и на тежката катастрофа на автобус на магистрала "Струма". Това обяви вчера във Варна вицепремиерът Гълъб Донев.

Причината за посещението на министъра в морския град беше избухването на пожара в дом за възрастни хора във варненското село Рояк на 22 ноември, когато 9 души загинаха, а двама са в тежко състояние. Останалите хора от дома бяха евакуирани. В дома настанени са били 58 възрастни и няколко души персонал. 

"Близки, които искат да вземат родителите си и да се грижат за тях, няма проблем да бъдат поети от тях. Родителите на тези, които не желаят да ги вземат, ще бъдат пренасочени към други социални услуги". Това посочи социалният министър Гълъб Донев във връзка с пожара.

Дирекция "Социално подпомагане" във Варна води разговори с други социални услуги - държавно делигирани дейности, където част от лежащите да бъдат настанени. Това са около 14 човека, които трябва да бъдат настанени в домове за стари хора и хора с увреждания. За другите около 30 души, които са с деменция и психически увреждания, ще се търси услуга, подходяща за тях. В момента те са настанени в хотел, в който условията са отлични. Хората се чувстват добре. Разбира се, стресирани и уплашени са от случилото се. Някои от тях нямат представа какво се е случило. Тези, които са контактни и разговарях с тях, се чувстват добре", заяви Донев.

По думите му по случая текат проверки от няколко институции, като след приключването им, резултатите ще бъдат обявени публично. Донев посочи, че версиите за инцидента ще съобщят компетентните органи.

"Още от август месец с моя заповед е разпоредена проверка във всички домове за възрастни хора в цялата страна. Само във Варна домовете за възрастни хора са над 50. Има наложени десетки актове и наказателни постановления", допълни той. По думите му в деня на инцидента на смяна е имало 8 човека персонал.

Министърът посочи, че "Близките на евакуираните хора ще бъдат подпомогнати. На голяма част от тях личните вещи и документи са изгорели по време на пожара".Докладвай за нередност в статията
Добави коментар