Вход | Регистрация
Русе 16°C

Пламен Калинов: "Аронията е чудодеен природен дар"

Пламен Калинов: "Аронията е чудодеен природен дар"
личен архив
Пламен Калинов е от Русе. Управител е на “Арониада – Агро” ЕООД. С частен бизнес се занимава от 1995 год. С производство на арония и сок се занимава от 2002 год.

Запознахме се г-н Калинов по време на Второто издание на Националния събор на овцевъдите, които се проведе от 24 до 26 май край Петропавловския манастир. Той имаше щанд със своя продукция -  сок и вино от арония. Заговорихме се с него за това колко полезен е плодът, купува ли се, намира ли пазари, как вижда развитието на бизнеса си и кои са най-претенциозните му клиенти. Ето какво сподели той...

Г-н Калинов, как Ви дойде идеята за този вид бизнес - с аронията? Беше ли трудно в началото?

Идеята беше да правя нещо различно и истинско, което освен пари да ми носи и удовлетворение. След като случайно прочетох една статия в списание "Градина” за чудодейните свойства на аронията, наречена там "красива лечителка” и "природна аптека” се породи идеята да си направя собствено насаждение. Едното се намира в близост до Капиновския манастир, Великотърновска област, в екологично чиста местност. Площта е 75 декара, заобиколена от гори и река. Има и други по – малки. Към 15 декара в гр. Две Могили, Русенско и 20 дка под аренда. Имам планове за създаване и на нови насаждения. Като всеки бизнес, който започваш от нулата, разбира се бе трудно. Преминахме през множество препятствия и критични ситуации през годините, но с усилена работа нещата се  подобриха.

Какъв климат е поносим за плода?

Благоприятни за аронията са местности с въздушна и почвена влага и възможности за поливане. Отглежда се в планинските и полупланинските райони, но все още на малки площи. Устойчиво на ниски температури и неприятели и взискателно единствено към почвена влага и слънцегреене, това непретенциозно, красиво и с много лечебни свойства растение намира чудесен прием у нас.

Неповторимата българска природа не само запазва, но и увеличава палитрата от биологично активни вещества в аронията и тя напълно оправдава названието си (в превод от гръцки - "помощ, полза"). Плодът на аронията се характеризира с разнообразен химичен състав и голямо богатство на витамини и минерални вещества, което нарежда този растителен вид в списъка на особено ценните лекарствени растения.

Пламен Калинов: "Аронията е чудодеен природен дар"личен архив

 

Вие  регистриран биопроизводител ли сте и получавате ли си редовно субсидиите? Преди две години имаше доста проблеми с изплащането на средствата.

"Арониада – Агро” ЕООД е регистриран биопроизводител. През изминалите 2 години почти всички биопроизводители, кандидатствали по мярка 214 агроекология, не получиха субсидиите си, поради неуредици в Министерството на Земеделието. Миналогодишната ситуация се промени благодарение на активните действия на Българска Асоциация Биопродукти, в която членуваме. Ние не сме имали подобни проблеми, тъй като имахме договор по програма Сапард.

Какво е важно за бизнеса Ви?

Важни са  постоянството,  работата и контактите за развитието на бизнеса, както и запознаването на все повече хора със свойствата на аронията. Необходими са още воля и вярата, че вървиш по правилния път. До 2011 г. нямаше пазар за плода арония. През 2011 год. голямото търсене на сръбския пазар, а в последствие и в други балкански страни коренно промени ситуацията. През миналата и тази година има голямо търсене на плода във всякакво състояние у нас и в съседните страни.

Пламен Калинов: "Аронията е чудодеен природен дар"личен архив

 

Аронията е чудо или просто природен дар?

Аронията е чудодеен природен дар. Тя е най-витаминозния плод, според руски източници от миналия век и има многобройни полезни ефекти върху човешкото здраве. За нея изцяло важи мисълта на Хипократ - " Нека нашата храна бъде наше лекарство и нека нашето лекарство бъде нашата храна". Тази мисъл ме ръководи от самото начало в производството на нашия сок - максимално запазване на вкуса, аромата и целебните свойства на плода арония в готовия продукт. Произвеждаме го само от пресен плод, веднага след обирането му, в еднократна партида, без никакви добавки. За сега правим само  биосок и вино от арония, защото смятаме, че това е най-приятния начин за възприемането на плода от хората. Освен това усвояването на плода под формата на тези продукти от организма е много добро. Затова мотото на "Арониада – Агро” ЕООД е "За  здраве с удоволствие”.

Аронията е с клинично доказан ефект. В Окръжна болница Ловеч е проведено експериментално лечение на хипертонично болни пациенти с трикратно приемане на 50 ml сок от арония, обогатен с витамин С. Установено е, че кръвното налягане се нормализира и стабилизира дълготрайно в сравнение с това на болни лекувани медикаментозно. Проведените научни експерименти във ВМИ Варна и Пловдив показват положителни резултати при третирането на ракови образувания в черния дроб и трайно снижаване на стойностите при болни от захарен диабет.

От аронията правите сок и вино. За вътрешния пазар ли е продукцията? Износ в чужбина? 

Тенденцията е производството на сок от арония да се увеличи многократно. Към настоящия момент произвежданият от нашата фирма сок от плод арония няма аналог на българския и международния пазар, където вече успяваме да го наложим.

В момента изнасяме за много страни и се надяваме все повече да вървим напред. Успехите ни дойдоха от продажби в чужбина, но не подценяваме  и вътрешния пазар. Стремим се да удовлетворим желанията на индивидуалния клиент, за да може всеки един човек в нашата красива страна да  усети полезните ефекти на плода арония - чудодеен дар от природата. Имаме изградена доста широка мрежа от дистрибутори в цялата страна. Постоянните обаждания на доволни клиенти е белег, че сме на прав път.

 

Пламен Калинов: "Аронията е чудодеен природен дар"Север.бг

Кои са най-претенциозните ви клиенти? Защо?

Що се отнася до "претенциозни" клиенти, всеки си има свойте изисквания. Най-недоверчиви до сега бяха партньорите ни от Япония, които искаха и дойдоха в България, за да се уверят, че това което сме им изпращали като материали и информация е истина. Бяха на обиколка с нас миналата седмица. Видяха насажденията ни. Огледаха всеки етап и всяка машина свързани с производството на нашия продукт - сок от пресни плодове арония. Останаха доволни от видяното.

Как виждате развитието на бизнеса с арония за в бъдеще?

Вярвам, че постоянното високо качество на продукта ни ще запази и разшири позициите ни на пазара, въпреки нелоялната конкуренция на производители имитиращи нашия продукт, но с по- лошо качество, чието съдържание не отговаря на декларираното на етикета.

Най-големите трудности, с които се сблъсквате в работата си? - пазари, данъци или други неуредици...

Най-големи трудности ни създават неуредиците в законодателството, много често съчетано и с некомпетентност от страна на държавните служители. За разлика от други държави нашата чрез законодателството си не защитава българските производители с по-високи мита за вносните стоки, а границите ни са отворени и внасяме от чужбина продукти, които се отглеждат и у нас. За съжаление държавата не помага и с договарянето за внос на наши стоки с преференциални мита в държави като Китай например, които е пазар с неограничени възможности.

<< Sever.bg във Facebook >>

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар