Вход | Регистрация
Русе 19°C

Фокус - бокус препаратус или магичният свят на Мишел

Фокус - бокус препаратус или магичният свят на Мишел
личен архив

Млад, амбициозен, лъчезарен и напорист. Това е Мишел Нино Петров или в кратце LeGrande от Русе. Завършил е местния електротехникум. Сега работи като машинен оператор. Най-чудното за този млад човек е страстта му към фокусите, на които се е учил сам. Участник във фестивала на уличната магия в Габрово.

Къде се крие магията и как го прави, ето какво сподели Мишел:

Как и кой те запали по фокусите? Твой учител и кумир? И случва ли ти се да казват често наблюдателите - "Е, как го направи"?

По фокусите се запалих сам. Гледах един клип как да направим магия със кибритче, оттренирах го, направих го на приятелите си. И на тях много им хареса. Тогава реших да се науча и на други работи със карти, топченца, монети - общо взето каквото можеш да побереш в джоба си. Случва се доста често да получа възхита от хората и да питат - "Е, как го направи". Когато кажа, че е магия, никой не вярва. Но колкото повече им показвам, толкова повече ги уверявам, че това е магия.

Уча се от интернет, книги, филмчета на DVD. Сам съм се учил на всичко досега. Може би когато отидох за първи път в Габрово по случай магическата среща "Златната Котка", за първи път научавах неща на живо. Там се запознах и с много уникални хора, от които продължавам да се уча!

Къде показваш фокусите?

Най-често съм в центъра на Русе, на пейката, играя си с картите и някой ме заговаря, тогава всичко започва. Изявявам се навсякъде, където мога - по празници, клубове, кафенета, дискотеки. Но най-често съм на улицата, където показвам т. нар. Close-up /магия отблизо/.

Фокусите хоби ли са или просто за удоволствие? Любим фокус?

За мен магията е най-голямото удоволствие и най-голямото хоби. Обичам това което правя, обичам да се занимавам с това в свободното си време и на работа, и постоянно общо взето.

Основно публиката ми е на моята възраст и тийнейджъри. Значително по малко са възрастните и децата, тъй като възрастните не оценяват това изкуство толкова много, а децата са малки и много пъти не схващат трика.

Аз нямам право да имам любим фокус, тази привилегия има публиката. А относно предизвикателството - то ми е всекидневие ... предизвиквам се всеки ден да правя все по налудничави неща.

В това красиво и уникално изкуство коя е най-голямата магия за теб?

Най-голямата магия за мен е начина, по който успявам да завладея хората, да ги накарам да се откъснат от сивото ежедневие, да влязат в моя свят и да се усмихнат, поне за малко...

Фокус - бокус препаратус или магичният свят на Мишелличен архив

Модерният в света на фокусите Динамо - как те вдъхновява? И разкривал си някой негов фокус? За мен са уникални и сякаш няма фокус, а просто магия и то забавна, красива...

Динамо прави интересни илюзии, стари трикове, пречупени през неговата призма. Направени са по много завладяващ начин, но има много други магове по целия свят, които правят и по сложни неща, хора, на които ние, илюзионистите, се възхищаваме, но просто те не са толкова популярни, колкото него. Да, хващал съм негови трикове и се опитвам да ги правя.

Имало ли е случаи, в които на живо някой фокус да не се получи? А някой да е разкривал твой фокус?

О, нямате си идея колко пъти не се получават и тогава просто импровизираш, ако е възможно. Една вечер с приятелката ми се разхождахме и срещнахме група момчета, които ме разпознаха и искаха да им направя някой фокус. Аз, разбира се, се навих и поисках телефона на едното момче, но по време на фокуса го изпуснах..., което си е фрапиращо. Слава Богу, не се счупи, нито повреди.

А дали някой е разкривал фокуса ми ... Много рядко, почти никога, но когато го направят зрителите, питам как са разбрали. По този начин ставам по-добър и се усъвършенствам. Пътечката към успеха е зарината от провали.

Трудно или лесно се "лъжат" хората? Кой най-лесно е подведен или магията е толкова красиво нещо, че не става дума за лъжа, а за изкуство?

За мен фокусите са като картината. Добре "нарисуван" трик е прекрасна "картина". Да, хората се връзват, не е като в чужбина, но пак се връзват, просто малко по трудно. Бях във Вегас, на бригада, правех фокуси и хората се радваха искрено. Докато тук, у нас, казват неща като "Я, направи онова, което Динамо прави" или " Е, то това и аз го можех преди години".

По колко време тренираш за даден фокус?

Тренирах си пръстите, когато започнах да се занимавам с това, по 20-30 минути. А вече до триковете зависи от много неща, но не ми отнема повече от 2 дни, за да науча нещо ново.

Най-впечатляващият за теб фокус/магия, които си гледал на живо или по телевизия?

Най-невероятният трик, който съм гледал, е може би на Shawn Farquhar - Shape of my Heart. Слива текста на песента с много дълъг трик с карти, всяка дума е изобразена с Дама, Поп, Асо и прочие.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар