Вход | Регистрация
Русе 18°C

Стряскаща тенденция: По 300 деца годишно отпадат от училищата в Русе през последната декада

Стряскаща тенденция: По 300 деца годишно отпадат от училищата в Русе през последната декада

1700 първокласници се очаква да прекрачат училищния праг в първия учебен ден. В последните години се забелязва тенденция за леко покачване на бройката на новопостъпващите ученици. Проблемът е, че негативната тенденция по-късно те да напускат  образователната система се запазва.

"Най-голямо е изтичането в 4,5 и 6 клас . През последните 9 години средно по 300 деца се отписват от русенските училища,така че прирастът в първи клас не може да се усети. Имаме немалка отрицателна тенденция за свиване на образователната ни система". Това  каза в интервю за Дарик директорът на Регионалното управление на образованието Димитър Райнов. По думите му училищата в Русенска област са готови за първия учебен ден. Към момента учителските места са заети на 90 %.

"Стана една негативна традиция, в отдалечените населени места, свободните учителски бройки да се попълват в последния момент. Това е в следствие на нежеланието на младите хора да работят в малките населени места, въпреки че държавата осигурява пътни разходи и средства за квартира. В предходни години сме се справяли, не знам доколко това ще е проблем сега", обясни Райнов. Има текущи ремонти, които са предимно външни и няма да нарушат учебния процес. Осигурени са и безплатните учебници за учениците.   

"И в Русе е стартирала процедурата за обхват на лицата в образователната система. Казвам лицата, защото се оказва, че има и младежи над 16 години, които са отпаднали до 2016 г. На старата база данни, обединена с данните на ГРАО, се проверява тази информация. В областта има създадени 32 групи, от по 12-15 човека, които включват служители на образователното и социалното министерства, представители на училищните настоятелства, психолози и полицията" обясни Райнов. Те трябва да посетят 200 адреса.

"Половината адреси вече са посетени, и навсякъде се оказва, че децата не живеят на този адрес, информацията е, че са в чужбина. Тези деца са се изселили преди години. След началото на учебната година, с обновяването на информационни системи, че установим децата, които са на територията на областта и не посещават училище", добави Райнов. 

източник: dariknews.bg Докладвай за нередност в статията
Добави коментар