Вход | Регистрация
Русе -3°C
Последна информация от Новини и теми

Копривецки манастир "Св. Петка"

Информация:

Копривецкият манастир "Света Петка", намиращ се в с. Копривец, Русенско, датира от Второто българско царство. Някои учени предполагат, че е бил най-големият манастир в околностите на средновековния град Червен, като по това време са го обитавали повече от 100 монахини.

За съжаление, както повечето манастири по българските земи от този период, Копривецката обител не е била пожалена от турските нашественици. Войските на Мидхад паша завземат местността около град Червен през 1388г. като опожаряват града, села и манастири в региона. Според преданията за онова време, 5 монахини (Параскева, Варвара, Екатерина, Марина и Неделя), които са останали в манастира по време на нашествието, са загинали в пламъците.

Манастирът е съграден отново чак през 1987-1989г. тайно от комунистическите власти. Инициативата за това принадлежи на местна жена, Йордана Чолакова, на която Господ се явил в съня й и й повелил да построи наново манастира в рамките на три години. Така и се случило. Манастирът е осветен на 14-ти октомври, 1989г., само няколко седмици преди падането на комунизма в България.Добави коментар