Вход | Регистрация
Русе 26°C

Със "Случаят "Ванга" се запознаха и в Търново

Писателят Николай Стоянов представи книгата за своята родственица

Със "Случаят "Ванга" се запознаха и в Търново
Снимка: Север.бг

При голям интерес премина снощи в РБ "П. Р. Славейков" представянето на новата книга на Николай Стоянов "Случаят Ванга". 22 са издадените досега книги за Ванга, но, според автора, едно от достойнствата на тази е, че разбулва образа на известната българска пророчица, навлизайки и в нейния дух. Сред гостите на събитието бяха кметът Даниел Панов и неговият заместник Снежана Данееа, литературният критик Михаил Неделчев и други известни личности.

В продължение на една година Николай Стоянов, който е и роднина на Ванга, пише за житейската драма на жената с необикновени способности, дала надежда и помощ както на обикновени хора, така и на висши политици през различни периоди на управление и от различни страни.

През призмата на времето авторът разкрива една колкото колоритна, толкова и енигматична личност, която се оказва, че е била "най-самотният човек, живеещ между два свята - реалния и отвъдния".

Книгата разказва за живота на границата между реалното и непознатото, сложните взаимоотношения на ясновидката с властниците и службите, и в същото време показва, че въпреки дарбата си, тази жена е знаела докъде се простират възможностите й за помощ и не е пренебрегвала този факт.

Ванга е предсказала Втората световна война, перестройката в СССР, смъртта на принцеса Даяна и гибелта на подводницата "Курск".

По времето на социализма достъпът до нея е бил колкото и труден, толкова и лесен, но във всички случаи това не е ставало без "благословията" на Държавна сигурност. На входа й е имало служител на общината, който е събирал такси.

Като близък родственик на "петричката врачка", както е известна Ванга, /за пръв път я е видял на 3,5 години/ Николай Стоянов многократно е ставал свидетел на нейните трансови състояния, контактите й с отвъдното и много изповеди.

Според автора ясновидката е била изключително директен човек, на моменти дори груба, което често пъти е обърквало и унижавало онези, които са търсели истината за вината на свои близки, а се е оказвало, че те самите не са толкова чисти в помислите и действията си.

Феноменът Ванга се свързва с почти всички знакови личности и събития от миналото. В книгата са събрани много лични и любопитни истории с пророчицата, неизвестни до сега. Такива са срещата й с цар Борис, Леонид Брежнев /преди да стане "върховен" на КПСС/, Людмила Живкова, чиито посещения са били срещи между "посветени"... Не е отмината и историята за женитбата на Вангелия с Димитър.

Феномен или шарлатанин, образът на известната по целия свят легендарна ясновидка е на обикновена жена, с труден житейски път, изпитала много самота и болка - помогнала на хиляди, но на себе си, уви - не.

Загадъчният образ на българската пророчица, почитана и отхвърляна през годините, е описан в сюжет, който държи читателя в напрежение от първата до последната страница, затова книгата се чете на "един дъх".

Авторът на петнайсет книги с проза Николай Стоянов е основател и председател на Международната фондация "Балканика", която ежегодно присъжда едноименната награда на балканските народи за литература, добила популярност още и като "Балканския Нобел".

Носител е на "Вазовата награда", на "Европейската награда за поетична проза", както и на наградата "Париж Европа", присъдена му през 2005 г. от общината на Париж и ЕС за принос към културата на Обединена Европа.

Негови книги  са издавани във Франция, Германия, Италия, Албания, Сърбия, Румъния, Южна Корея, Македония. Превел е от френски език творби на Патрик Модиано, Франсоаз Саган, Жорж-Оливие Шаторейно.

 

__________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар