Вход | Регистрация
Русе 5°C

Проф. Христо Белоев се отказва от депутатския стол

Водачът на листата на БСП в Русе остава ректор на Русенския университет

Проф. Христо Белоев се отказва от депутатския стол

Водачът на листата на БСП в Русе проф.Христо Белоев, който спечели единственото депутатско място за партията в 19-ти МИР, се отказва да влезе в парламента. Това той съобщи днес чрез писмо до медиите, озаглавено "Трудно решение и морален избор", в което обяснява, че продължава да бъде ректор на Русенския университет.

Според процедурата проф. Белоев може да се откаже официално от депутатското си място само пред Народното събрание, тъй като не е декларирал своето желание в периода, преди ЦИК да обяви окончателно имената на избраните депутати.

При отказ на проф. Белоев в парламента ще влезе Добрин Данев, който беше депутат в предишните два мандата на Народното събрание. С преференции той измести Иван Иванов, който бе втори в листата на БСП в Русе.

Ето и мотивите, изтъкнати в писмото:

"Дълго мислих къде ще бъда по-полезен – в парламента или в Русе. Прецених, че с продължаването на активната ми научна дейност и изпълнението на административните ми отговорности като Ректор, с развитието и разширяването на националните и международните ми контакти и поддържането на многобройните ми обществени ангажименти ще бъда безспорно по-полезен за обществото с работата ми в Русенски регион, в нашия град, в нашия Университет.

Силно вярвам в смисъла на тази кауза и ще продължавам да давам скромния си принос за по-доброто бъдеще на Русе и региона, както и за техния национален и международен престиж", обяснява проф. Белоев.

В писмото му се изтъква, че не би могъл и не иска да игнорирам ангажиментите и задълженията си заради политическата кариера, а определящо значение за крайното му решение има Русенският университет, с който е свързан много тясно от 38 години.

"По време на предизборната кампания, но най-вече след изборите, при мен идваха ръководители на катедри, факултети и филиали на Университета, директори на дирекции, както и много преподаватели, за да споделят безпокойството си от мое отиване в Парламента. Те свързват започналите промените в Университета с мен и сърцато ги подкрепят. Това ме радва, но преди всичко много, изключително много ме задължава. На доверието желая да отговоря с още по-голямо доверие. Всичко това ме убеди да остана в Русе. Ще бъда по-полезен на много повече хора, а това винаги е било основна цел в работата ми като ръководител."

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар