Вход | Регистрация
Русе 2°C
Последна информация от Новини и теми

Арбанаси

1 от 3
Информация:

На 4 км от гр. Велико Търново, на високо плато с изглед към хълмовете Царевец и Трапезица, се намира старинното селище Арбанаси.

Историята на Арбанаси е богата, но това, което ни удивлява тук, са запазените 144 къщи, 5 църкви и 2 манастира с богата вътрешна украса, резба и стенна живопис, създадени през 16-17-ти век.

Селището е било основано през XIV в. след победата на цар Иван-Асен II при Клокотница, когато той завзема и Арбанашката земя (днешна Албания) от боляри, дошли от западните български земи.

Село Арбанаси е обявено за архитектурен резерват, съхраняващ къщи от от XVI - XVIII век. През османския период селището израснало като важен занаятчийски и търговски център. Местни търговци пътували до Италия и Русия, а в отделни случаи чак до далечните Персия и Индия. Доброто материално състояние се отразило на архитектурата на селището. Къщите са големи, с огромни, оградени с високи каменни зидове, дворове. Не по-малко забележителни са дърворезбите, изящните мебели и покъщнина, които представляват интериора на домовете на богатите търговци и занаятчии.

От времето на разцвет са и двата манастира, основани още от времето на Второто българско царство. След османското нашествие те били напълно разрушени, но замогналите се арбанасчани ги изградили отново.

Селото е включено в списъка на Стоте национални обекта. Наред с архитектурните и историческите забележителности, посетителите могат да се насладят и на красивата природа.Добави коментар