Вход | Регистрация
Русе 18°C

Пантеонът на възрожденците - пристан на свободолюбивия дух

На днешния ден преди 34 години е открит Русенския пантеон, където са погребани 39 велики възрожденци

Пантеонът на възрожденците - пристан на свободолюбивия дух

100-годишнината от Освобождението на България става повод за откриването на Пантеона на възрожденците в Русе. Той отваря врати за първи път на 28 февруари 1978 г. в чест на 453-ма българи, дали живота си за страната ни - опълченци, участници в Ботевата чета, в Червеноводската чета и в Априлското въстание.

Тук са намерили покой 39 българи възрожденци, чиито имена ще останат дълго време в историята като символ на родолюбие и себеотрицание. Сред тях са Захари Стоянов, Стефан Караджа, Любен Каравелов, Панайот Хитов, Баба Тонка и Панайот Волов, както и първите русенски учители и просветители – даскал Драгни, даскал Тони, Нил Изворов, Цани Гинчев, Драган Цанков.

Русенският пантеон е национален паметник-костница, включен в 100-те Национални туристически обекта в България. Той се намира в Парка на възрожденците, където преди време е било русенското гробище, приютило костите на редица значими личности, свързани с град Русе или пък загинали тук за патриотичната идея.

Проектът на златнокуполния пантеон е дело на арх. Никола Николов, който е ръководител на многочленен авторски колектив. Градежът му започва през 1977 г. на мястото на църквата "Вси светии", която е разрушена, за да отстъпи място на възпоменателния паметник. По-късно, през 2000 г., до него е изграден параклис, изографисан от художника Йоаний, и е създадена музейна експозиция от документи, свидетелстващи за развоя на историята ни в периода на Възраждането.

Пантеонът е отворен за посещение всеки ден, а на днешния 28 февруари входът е безплатен.

___________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар