Вход | Регистрация
Русе 5°C

Екомузеят е най-посещаваният туристически обект от началото на годината в Русе

40 733 души са посетили експозициите на Регионален исторически музей – Русе за 6 месеца

Екомузеят е най-посещаваният туристически обект от началото на годината в Русе
Снимка: Община Русе

40 733 посетители са преминали през експозициите на Регионален исторически музей – Русе през първите шест месеца от 2016 година.

Екомузей с аквариум е най-посещаваният обект, посетен от 9 948 човека, от които 4 706 ученици. Индивидуалните посещения в Екомузей с аквариум са повече от 3 600.

Изключително висок е интересът към Национален археологически резерват 'Ивановски скални църкви', който е под закрилата на ЮНЕСКО. За първите шест месеца от годината оттам са преминали 7 669 туристи (с 1 495 повече в сравнение с 2015 г.), като 34% от тях са чужденци. Това са предимно организирани групи от Австрия, Германия, Румъния, Япония, Франция, Тайланд, Белгия, Дания, Холандия, Великобритания, Финландия, САЩ, Турция, Испания.

Археологическият резерват "Средновековен град Червен” отчита 5 724 посещения за първото полугодие на 2016 г. Данните сочат, че силен интерес към обекта проявяват ученици и студенти – повече от 3000 на брой. Висок е делът и на индивидуалните туристи -  1 107.

Голям брой туристи преминават и през залите на Историческия музей на пл. "Батенберг” 3 – повече от 4 600. Висок ръст на посещаемост традиционно отбелязват обектите Пантеон на възрожденците и Музей на градския бит – съответно по 4 315 и 3 271 човека за първото полугодие.

Висок остава делът на посетителите и в Къщата музей "Баба Тонка”. През месец юни 2016 г. през експозицията са преминали 1180 души. Над 1 500 посетители отчитат и римската крепост "Сексагинта Приста” и Къща музей "Захари Стоянов”.

Регионален исторически музей – Русе продължава своята активна дейност в посока на привличане на посетители от различни възрасти и с различни интереси. Поредицата от инициативи, насочени към подрастващите, имат за цел да приобщят децата към музейните пространства, да популяризира историческото минало и да съхранят местната културна памет.

За шестте месеца на 2016 г. е проведена тридневна работилница за деца "Музейни приключения”, "Великденски екопъзел”, "Лято в музея”, "Театрална ваканция в музея”, "Детска нощ в музея”, "С татко в музея”, уроци и състезание по "Русезнание”, занятията на Професионално ателие "Културно-историческо наследство и археология”.

Организирани са също поредица от презентации, представящи дейността на русенските археолози, проведени са няколко феминистични разходки, очертаващи местата на памет, свързани с изявата на жени – видни русенки. Открити са осем изложби.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар