Вход | Регистрация
Русе 33°C

Осмият литературен фестивал посреща гости от 6 страни

Част от четенията ще се пренесат и във великотърновския клуб ТАМ

Осмият литературен фестивал посреща гости от 6 страни

Осмият международен литературен фестивал ще се проведе в Русе от 1 до 6 октомври. Той се организира всяка есен от Международно дружество "Елиас Канети”, давайки възможност на почитателите на литературата да се срещнат на живо с млади и утвърдени автори от България и Европа или пък да чуят текстове от още неиздадени произведения.

Фестивалът ще се проведе в Дом Канети под патронажа на областния управител на Русе г-н Стефко Бурджиев. Очакват се гости от Австрия, Германия, Полша, Унгария, България и за първи път от Украйна.

Откриването е на 1 октомври (четвъртък) от 16 часа с представяне на малко познатите "Записки" от Елиас Канети. В 17 часа ще има артистично четене на откъси от антологията съвременни полски пиеси за деца и младежи "Различното патенце и... други, не само приказки".

В 18:30 часа немската авторка от български произход Румяна Еберт ще се срещне с местната публика. Книгата й "Ъгли и овали" ще бъде представена за първи път у нас. 

Литературният фестивал предлага също и прожекции на филмирани театрални пиеси, както и изложбата "14 x 14 – Измерване на Дунавското пространство.", която вече очаква посетители в Дом Канети.
На 2 октомври (петък) от 17:30 часа ще бъде открита изложбата "Украинска нощ", след което започва четене с известния унгарски автор Ласло Мартон, чиято книга "Сенчеста главна улица" е вече позната на българската публика.
В събота и неделя програмата включва маратон от лекции, посветени на Змей Горянин, Георги Марков, политическия ArtComics, четения на български и чуждестранни автори, прожекция на полската пиеса "Цукер сутиен". 

В рамките на тазгодишния фестивал ще се проведат събития и във Велико Търново. На 5-ти октомри от 19 ч. в клуб ТАМ ще се проведе четене на български и немски език на писателката Габриеле Петричек и поета Герхард Яшке. Модератор ще бъде проф. дфн Пенка Ангелова.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар