Вход | Регистрация
Русе 18°C

Русе е домакин на националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга"

Русе е домакин на националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга"

За трета поредна година Община Русе е домакин на националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга". На 17 септември на пл. "Свобода" между 10,00 и 14,00 ч. всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на кампанията.

Организаторите от "ЕКОПАК България" АД и Книжен център "Гринуич" напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. Събитието се провежда с подкрепата на Община Русе и Регионалната библиотека "Любен Каравелов".

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието "Ти можеш да спасиш планетата", предоставено от "ЕКОПАК България" АД.

Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги независимо от количеството предадена хартия. На 17 септември участниците в празника "Стара хартия за нова книга" ще могат да се насладят на постановката "Нахрани ме разделно" от "Театъра на приказките – София". По време на празничната програма за настроението на присъстващите ще се погрижат още детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави от Общинския детски център за култура и изкуство, сред които Детска вокална група "Слънце", Фолклорен танцов ансамбъл "Здравец", Школата за народно пеене, Детско-юношенски фолклорен ансамбъл "Зорница" и Формация за модерен балет "Мираж".

През целия ден децата ще могат да експериментират и да творят в разнообразни работилници и ателиета за приказки, фотография, стъклопис, грънчарство, физика и химия, декупаж, еко-ювелир и др. За участниците в инициативата ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на талисмана на кампанията Пърси Джаксън. Разбира се, епичното съревнование на знания ще им донесе допълнителни изненади. Ще бъдат обявени и победителите от специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на "Стара хартия за нова книга" – конкурса за кратък разказ "Стари герои в нови истории", в който децата бяха провокирани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация.

Победителите ще бъдат оповестени на http://www.greenwich.bg/, както и на официалната facebook страница на "Стара хартия за нова книга".

Русе е сред градовете отличници на кампанията. В предишните две издания на инициативата там са се включили повече от 3000 деца, които са предали 19 тона хартия и са получили над 4500 книги. Благодарение на предадената хартия децата от Русе, които са взели участие в детския празник, са спасили от изсичане 246 дървета. Русе е третият град домакин, в който ще се проведе националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга". Кампанията ще посети още Хасково на 9 септември, София на 10 септември, Пловдив на 23 септември и Бургас на 24 септември. Средствата от събраната стара хартия в Русе и в другите четири града ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията "Ти можеш да спасиш планетата", предварително осигурено от "ЕКОПАК България" АД. Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат! 

източник: dariknews.bg Докладвай за нередност в статията
Добави коментар