Вход | Регистрация
Русе 2°C
Последна информация от Новини и теми

Църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил"

Информация:

Храмът "Св. архангели Михаил и Гавраил" се намира във великотърновското село Арбанаси. Той представлява издължена по оста изток - запад масивна каменна постройка, покрита с двускатен покрив. Размерите й са 28,60 х 10,40 м. Фасадите са раздвижени от плитки псевдоконструктивни ниши и засводени в горната си част прозорци.

Най-пластична е източната стена, където са оформени две петстенни апсиди. Олтарът е отделен от останалата част на църквата посредством дърворезбен иконостас. В центъра му се намира каменен св. Престол. Наосът е еднопространствен, на южната и северната му страна са оформени дълбоки певници. Покрит е със свод и полусферичен сляп купол. Притворът, параклисът "Св. Параскева" и преддверието са засводени полуцилиндрично, и са укрепени с аркови пояси.


Във вида, достигнал до наши дни, храмът е изграден в последната трета на XVII в. Преди това на същото място е съществувала по-ранна култова постройка, издигането на която е станало в края на XVI - началото на XVII в. При преустройството, извършено в последната трета на XVII в., апсидната конха и част от източните стени на стария храм са включени в обема на новата църква.

В горната част на западната стена на наоса е изписана сцената "Успение Богородично", а в долния регистър са изображенията на св. Христофор с младенеца Христос и св. Константин и св. Елена. Пространството над входната врата е заето от патроните на храма архангел Михаил и архангел Гавраил, които държат в ръцете си модел на църква.

Отличителна черта в художествената украса на храма е декоративното осмисляне на архитектурните форми и елементи, което хармонира с останалата зография. По този начин е постигната органичност между архитектура и стенопис - отличителният белег на православната средновековна храмова архитектура.Добави коментар