Вход | Регистрация
Русе 10°C

Плетените играчки на Деси Димитрова носят душа

Плетените играчки на Деси Димитрова носят душа
Десислава Димитрова - личен архив
Деси е конструктор на дамски облекла по образование и много години е работила като такъв в една от най-старите шивашки фирми в Русе. След като известно време остава без работа, се решава на свой собствен бизнес – изработва плетени на една кука детски кукли и играчки, също и дрехи, аксесоари. Има две деца и много идеи.

Срещаме ви с поредния чешит от Централния Север, който ни впечатли с таланта си, този път - да плете детски играчки на една кука. Тя е от Русе /известен със сръчните си майсторки град/ и мечтае за още две ръце, за да плете и с тях. Играчките й привличат неустоимо и сбъдват мечти!

 

Представи се с три думи, които най-точно те описват.

Инат, инат и пак инат.

Кой те научи да плетеш на една кука и какво породи у теб нуждата да плетеш точно детски играчки?

На една кука се научих да плета сама с помощта на една стара книга на свекърва ми и естествено – интернет. А по играчките се захласнах, сърфирайки по сайтовете за ръкоделие, където големите майсторки показваха работите си. До него момент дори и не подозирах, че могат да се плетат играчки. Така се влюбих в плетените играчки, че поисках и аз да се науча. С помощта на интернет и майсторски класове започнах да се уча. И ето първата играчка беше готова – едно малко мече. Не беше съвършено, но за мен беше подвиг. Последва второ мече, после трето, после кукли и така полека-лека започнах да правя играчки.

Как се "борят” плетените кукли/играчки с конкуренцията на масовите пластмасови такива? Какво е преимуществото им?

За всеки влак си има пътници. Плетените играчки не отстъпват по нищо на масово продаваните в магазините. Дори напротив. Те са уникални. Дори 100 играчки да направя по едно и също описание и 100-те ще са хем еднакви, хем различни. Правят се ръчно, поради което са по-качествени - не могат да се счупят, не могат и да наранят. По-красиви са и имат душа, колкото и банално да звучи. Докато майсторът ги прави, влага своята душа и мисли в тях.

Плетените играчки на Деси Димитрова носят душаличен архив

 

Какви трудности срещаш в работата си?

За мен е удоволствие да правя това, с което се занимавам, а именно да плета и особено да плета играчки. Понякога си пожелавам да имам поне още един чифт ръце или денонощието да е повече от 24 часа. Иначе трудности в правенето на играчките или другите плетива, които изработвам, нямам. А трудностите в това да имаш собствен бизнес са друг въпрос.

В последните няколко години има възраждане на ръчно правените изделия у нас. Как успя да пробиеш на пазара?

Все още не смятам, че съм успяла да пробия на пазара. Вярно е, че все повече хора харесват ръчно изработените изделия, но не винаги могат да си ги купят. Ръчният труд сам по себе си е скъп. Да, използваш инструменти, но не и машини. Всичко правиш с ръцете си, което отнема много повече време, отколкото една машина. И тук не става въпрос да нанижеш няколко мъниста или да си купиш отделни елементи и да ги сглобиш и да лепнеш етикет "хенд мейд".

Какво послание носят твоите играчки? А куклата по принцип?

Светът е различен, цветен – понякога тъжен, понякога весел. Бъди различен, цветен, тъжен и весел с другарче до теб. Бъди добър човек!

Миналата година в магазинчето ми влязоха две жени. Заприказвахме се. И в един момент едната каза, че има кукла, купена от мен преди няколко години. Зарадвах се. Но историята, която ми разказа, ме трогна истински. Оказа се, че жената и съпругът й дълго време са мечтали за дете, а нямали. Когато жената видяла моята кукла, си казала, че трябва да я купи. Усетила необяснимо привличане. Няколко месеца след като я купила, жената усетила живот в себе си и така се появила дъщеричката им. Жената вярваше, че моята кукла е " виновна" за сбъдването на мечтата им. А моята кукла е любимата кукла на тяхното дете.

Какво предстои на теб и куклите ти?

На мен ми предстои да направя много играчки /и не само/. А на тях им предстои да зарадват много деца. Освен това ми се иска отново да участвам в панаира на занаятите в АЕК "Етър”, така че ме чака много работа.

Плетените играчки на Деси Димитрова носят душаличен архив

Къде могат да бъдат намерени произведенията ти?

Моите играчки могат да бъдат намерени в магазинчето ми в Русе на бул. " Цар Освободител" 33 /точно зад спирката на Пантеона/. Предлагат се и в едно прекрасно малко арт магазинче в Пловдив с красноречивото име " Ръкоделница-та", което е приютило много артисти и творци от цяла България.

Чешит ли си?

Сигурно съм чешит, не съм се замисляла. Но съм голям инат и като си наумя нещо – бутам стени с рогата, спирам влака даже.

***

Част от прекрасните плетени чудеса вижте в нашата галерия тук.

Това е страничката на Деси във "Фйсбук" - https://www.facebook.com/pages/Desire-Knit-And-Crochet

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар