Вход | Регистрация
Русе 5°C

Николай Табаков: Всяка моя лампа прилича на собственика си

Николай Табаков: Всяка моя лампа прилича на собственика си
Николай Табаков - "Фейсбук"
Николай Табаков създава приказни светове в своите лампи, които сам подчертано изписва с главна буква. Светлината е водеща в живота му през последните пет години, но освен това той е музикант - свири на барабани в няколко формации, пътешественик и въобще чешит. Споделя тайните на чудноватите си, напластени с образи лампи в ателиета из страната, без да се притеснява, че ще бъде ощетен.

Пъстър и лъчезарен, досущ като лампите, които прави, Николай ни разказа за себе си и своето хоби. Причината да го потърсим са предстоящите откривания на новите му ателиета във Велико Търново на 13 октомври и в Русе на 14 октомври.

 

Кой е Николай Табаков?

Роден съм и живея в град Дупница, на 42 години съм, музикант съм от 100 години, а по диплома съм учител по трудово обучение и изобразително изкуство, ама никога не съм преподавал. Свиря на барабани в групите "Блус Трафик", "Пожар", "Малки Трагедии" и др. Водя курсове по свирене на тарамбуки в SOS - детско селище в с. Дрен /Радомирско/, ОУ "Евлоги Георгиев" и ОУ "Климент Охридски" в гр. Дупница. А от 3 години правя едни много красиви и ефектни лампи от тел и хартия - това е засега последната ми страст.

Защо точно лампи? Как започна всичко?

Не знам защо точно Лампи. Може би, защото много ми харесваха едни марокански традиционни лампи и си казах що пък да не мога или по-скоро започнах заради това "що пък да не мога "! Опитвах, ама нещо не ставаше и така половин година, после изведнъж станаха страхотни Лампи и така започна всичко.

Как се роди идеята да обучавате и други хора да майсторят лампи?

Преди 2 години ми се стори модерно да правя и аз уъркшопи, въпреки че разни колеги ми казваха да не си издавам "номера". Аз обаче се забавлявах да гледам как хората сами си правят Лампите и се радват. Правил съм ателиета за Лампи из цяла България - София, Русе, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, че даже и в Лондон.

От какво са изработени и какво е специфичното при изработката им. Лесно ли се усвоява техниката?

Изработени са от тел и ръчно правена хартия, която е внос от Непал, и естествено от много фантазия! Всяка моя Лампа е единствена бройка. Те не се продават в галерии и магазини, защото реших, че искам да познавам хората, които купуват Лампите ми, затова в повечето случаи ги нося лично на хората, освен ако не са от Силистра /смее се/. Малка ексцентричност от моя страна.

Какво ви вдъхновява?

За Лампите ме вдъхновяват ... хората, защото всяка моя Лампа си има човек, за който е предназначена! Моите Лампи не са продукт, който някой някъде е произвел. Преди да направя Лампа, аз разговарям с хората, за които е предназначена, да разбера какви са, от какво се интересуват, къде са били, какво харесват, каква музика слушат, след което правя Лампата специално за тези хора, за да им съответства и да си приличат.

Прави впечатление една повтаряща се форма, напомняща папска тиара - има ли някаква връзка?

Никаква връзка няма, просто такава форма съм избрал за ателиетата, защото може да се направи за определено време и хората да се справят и да са доволни.

Изглежда обичате да пътувате - правите ателиета за лампи в различни градове в страната, кои са следващите ви спирки?

Да, много обичам да пътувам. Например, преди две седмици бях в Пловдив, тази седмица съм в София, следващата седмица - на 13-ти и 14 -ти октомври, ще правим Лампи във Велико Търново и Русе.

Опишете чувството да правиш и раздаваш светлина.

Така като се замисля, от 5 години правя светлина. Преди 5 години работих в ателие за ръчно правени свещи, след това започнах да правя Лампите. На мен лично ми харесва, обичам да си играя със светлината, да я манипулирам и да я използвам.

Смятате ли се за чешит?

Еми да, чешит съм /смее се/. Кратко, просто и ясно.

 

Тук може да видите повече от лампите на Николай

Както и тук - http://tabakovart.com/

__________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 1


1 Божидар Христов 11.10.2012 | 16:27
Изглеждат яко :)