Вход | Регистрация
Русе 5°C

Зорница Цонева: Изрядните прическа и маникюр правят човека по-добър

Зорница Цонева е 27-годишна предприемчива млада дама от Русе. Завършила е Професионалната гимназия по облекло в дунавския град. На финала на първата си студентска година в специалност "Индустриален мениджмънт" в Русенския университет, тя вече е съсобственик на малък бизнес и работи своето хоби.

Мечтата на Зорница след завършване на средното й образование е да "доизпипва" детайлите, подчертаващи женската красота. Опитът й чрез наученото за въздействието на дрехата й дава база, на която да стъпи в усъвършенстването си и тя поема по пътя на промяната – своята и тази на другите жени. А пък социалната мрежа бе най-нормалното за нашето съврение място, където да се запознаем и тя да разкаже повече за себе си, колегите и мечтите - да се грижат за доброто самочувствие на жената, като й направят красива прическа и изряден маникюр... 

Зорница, образованието, което имаш до момента е свързано с облеклото. Но си решила да се занимаваш с нещо друго – какво те провокира да вземеш такова решение и лесно ли го взе?

Салонът, в който работя като маникюристка, се казва "Пълна Промяна". Работата е страхотна, аз я обожавам и не ми беше изобщо трудно да реша да се занимавам с това. По тази професия се запалих, когато завърших училище, но все нещо се случваше - не ми се получаваха нещата да си изкарам курса и да започна някъде работа.

Миналата година обаче успях да събера сили и средства и започнах курса. Още преди да го завърша се запознах с колежката ми Албена Дачева, която повече от 10 г. работи като фризьорка. Оказа се, че и тя много отдавна си търси маникюристка за салона и не след дълго започнахме съвместната си работа.

Ти си сравнително млада, с все още малък професионален опит – не те ли достраша да се "хвърлиш" в самостоятелен бизнес, при който нещата не винаги са гарантирани?

Има такова нещо, като страх от самостоятелен бизнес (макар и малък). Но човек успява само когато опита и аз съм много щастлива, че направих тази решителна и смела крачка. (Все пак си имах стабилна работа, която напуснах, за да започна).

Какво не те удовлетворяваше на предишната ти работа (спомена, че е била "стабилна"), та си предпочела "несигурното" на пръв поглед поприще на собствения бизнес?

Не че не ме е удовлетворявала, напротив! Работата ми харесваше, шефовете са страхотни, бяха доволни от мен и ми вдигаха заплатата всяка година. Но да превърнеш хобито си в професия е най-хубавото нещо! Реших да рискувам, макар без клиенти зад гърба си, без нищо - само с едни четки, но се получи! Сега имам клиенти, които си тръгват с усмивка от салона, което е доказателство, че си е струвало всичко до сега, а, надявам се и занапред.

Зорница Цонева: Изрядните прическа и маникюр правят човека по-добърПълна промяна

С кого си партнираш в работата?

В салона работят две фризьорки - Албена Дачева и Тина Любенова, и аз - маникюристката Зорница Цонева.

Как избрахте името на салона и каква промяна искате да направят клиентите, които прекрачват вашия праг?

Нашата цел е да правим хората красиви, което пък ги прави щастливи. Така те се чувстват по-добри и позитивни и към света.

Зорница Цонева: Изрядните прическа и маникюр правят човека по-добърПълна промяна

Какви клиентки посещават салона ви и те ли се вслушват в препоръките ви или вие в техните? Спазвате ли модните тенденции в прическите и маникюра?

Аз лично предпочитам да работя според клиента, защото не мога да налагам модните тенденции на всеки. На този етап повечето клиенти са запознати с голяма част от новите технологии при маникюра и знаят какво точно искат. Има и такива, които се допитват до мен за съвет или кое как ще им стои; за поддръжката на ноктите им и за много други неща. Но общо взето клиентите ни са модерни хора и знаят какви са теченията в маникюра като цветове и декорации или в прическите.

Какви са пролетно-летните предизвикателствата, които предлагате?

Предизвикателствата за предстоящото лято за маникюра са толкова разнообразни, че всеки може да избере своя. Фокусът при привържениците на естествените нокти, ще бъдат нежните цветове като бледо розово, синьо, зелено и оранжево. За хората които обичат много цвят са предвидени жизнерадостни наситени цветове като патешко жълто, лилаво, тревисто зелено, бордо.

Матови и метални нокти са много подходящи за вечери и коктейли, раирани и още много различни варианти. А декорацията в маникюра никога няма да излезе от мода. Красиви цветя, камъни, перли, изрисувани изображения - всичко това може да преобрази и най-традиционния маникюр. Общо взето всеки вкус може да бъде задоволен.

Зорница Цонева: Изрядните прическа и маникюр правят човека по-добърПълна промяна

Албена Дачева: Тази година са модерни къдриците във всякаква форма. Абитуриентките почти винаги ги предпочитат. Иначе най-модерната прическа си остава тази, която му отива на човек най-много и с която се чувства добре и със самочувствие!

Зорница Цонева: Изрядните прическа и маникюр правят човека по-добърПълна промяна

Зорница, искам пак да те върна към бизнеса. Ти си съсобственик на салона - какви пречки срещате в административно отношение и, като млади и начинаещи предприемачи предлагат ли ви се някакви облекчения?

Облекчения не очакваме, но и помощ никаква няма. И не само за нас, а за всички е така. Всички инстанции си искат своето, държим всичко да си спазваме. Облекчения не очакваме, но ще е добре, като не ни помагат, поне да не ни пречат. Подкрепят ни най-вече семействата и приятелите ни, както и помежду си си помагаме много.

Зорница Цонева: Изрядните прическа и маникюр правят човека по-добърПълна промяна

Какво би трябвало, според вас, да се промени, обнови, облекчи от страна на държавата, за да се прави по-лесно бизнес в България?

Не искам да го казвам, но просто не мисля, че ще се промени нещо... Защото българите сме свикнали все да минем "по-тънко" и, "ако може да почерпим". Затова сме на този хал и нещата вървят трудно, а при някои – никак.

Докъде смятате, че ще можете да се развиете в този бизнес? Какви възможности за обучение ви се предлагат, за да "сверите часовника си"?

Стараем се да се развиваме по отношение на новите технологии, на новите продукти. Аз още не съм ходила на семинари, но ми предстои - само да минат баловете, че сега имаме много работа.

Колежката ми Албена Дачева е ходила на много семинари в България и чужбина и продължава да ходи. Гледаме да се информиране, което е най-малкото, което можем да направим, за да се развиваме и израстваме като професионалисти в този бизнес!

Зорница Цонева: Изрядните прическа и маникюр правят човека по-добърПълна промяна

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар