Вход | Регистрация
Русе 5°C

Галена Стоянова: "Стремя се само към успех"

Галена Стоянова: "Стремя се само към успех"
Галена Стоянова е родена през 1996 г. в Русе и е възпитаничка на Английската гимназия "Гео Милев". Тя е писателка и въпреки че е само на 15 години, вече има зад гърба си три романа - "Аурелия", "Опасна близост" и смятаната от нея за дебютна книга "Фрея". На 15 декември "Фрея" беше официално представена от младата си авторка.

Едно момиче от Русе напуска света на вълшебните детски приказки, за да изгради свой собствен приказен свят, в който вдъхновението е всичко. Галена Стоянова е млада литературна надежда, която скоро завърши дебютната си книга "Създаването на една легенда - Фрея" и вече пише продължението й. Галена се надява да постигне успех с романа си заради осъществяването на една благотворителна идея.

 

Коя е Фрея? Разкажи ни за новата си книга, каква легенда създаваш?

Фрея е главната героиня в книгата ми. Тя попада в пансион, където заедно с други тийнейджъри като нея се обучава, за да се подготви за истински битки със злото. Легенда е ключова дума в книгата - в нея се крие развръзката на историята. Като легенда може да се приемат няколко неща, които читателите само трябва да открият.

Има ли прототип главната героиня и откъде почерпи вдъхновение за сюжета?

Фрея няма точен прототип. Никой от героите ми няма такъв. Носят само определени черти от характери или действия, които са ме впечатлили. Всъщност Фрея притежава много качества, които и аз имам или искам да имам. Взимам от себе си и давам на героите, така се чувствам истински свързана с тях.
Конкретен сюжет нямаше. Всичко писах на момента. Има неща, които съм видяла и по някакъв начин съм свързала с историята ми. Вдъхновявах се от всичко.

Откога се занимаваш с писане? Кога намираш време от уроци в училище за написването на цели три романа?

Пиша от малка - първите ми истории бяха за Том и Джери и принцеса Мулан от филмчето на Уолт Дисни. Пиша, когато мога, предимно през ваканциите. Най-важното е да имам вдъхновение.           

Повечето писатели започват с по-кратки литературни жанрове, а ти дебютираш направо с роман. Трудно ли ти беше структурирането му?

Не, както казах, всичко ми идваше отвътре и не съм мислила предварително за структура. Просто пиша, пък каквото се получи. Никога не съм следвала някакъв модел и никога не съм се връщала назад. Каквото напиша, това е, не променям.

За колко време написа "Фрея"?

Няколко месеца.

Защо избра стила фентъзи? Каква свобода ти дава той?

По принцип чета всякакви книги на различна тематика. Когато работех по романа, просто бях увлечена повече по този стил. Сега освен втората част на "Фрея" пиша и в един съвсем друг жанр - криминален. Няма значение дали ще е фентъзи или крими, или който и друг стил да е. Аз имам свободата да пиша каквото си искам и не се влияя от стилове.

Творчеството ти е голямо постижение за млад човек като теб. Кой ти помогна да реализираш творбите си? Все пак трудно се намира издателство, което да рискува с неизвестен автор.

Баща ми и неговата група ми помогнаха. Той беше човекът, който намери редакция и издателство.

Как гледат връстниците ти на твоето влечение към литературата? Напоследък се шири мнението, че младите хора не четат достатъчно, камо ли да пишат. Ти изключение ли си?

Приятелите и съучениците ми ме подкрепят. Доста от тях също обичат да четат книги. Зарадваха се и то много, дори за мен беше изненада. Естествено е, щом пиша книги, да обичам да чета и да си купувам книги. От тях черпя идеи или просто се забавлявам.

Кои са предпочитаните от теб писатели и творби?

Любимият ми автор е Рик Риърдън и неговите книги, Пърси Джаксън също.

А от българските?

Нямам любим, въпреки че съм чела доста български произведения.


Къде се виждаш след 10 години? Към какво се стремиш?

След 10 години ще съм завършила университет и сигурно ще работя. Не съм избрала още, но мисля, че ще се занимавам с писане или журналистика. Има много време за това. А това, към което се стремя, е само успех. Надявам се също да създам семейство, но това ще е много напред във времето.

Имаш ли други интереси освен писането - музика, танци, рисуване?

Обичам музиката и киното. Преди събирах салфетки, но сега нямам такава страст.

Как реши да дадеш част от средствата от продажбата на книгата ти за болница "Света София"?

Като малка бях пациент на тази болница и съм виждала другите деца, които са много по-болни от мен. Искам да помогна. Ще направим дарение, а от болницата ще решат за какво да го използват.

Ти чешит ли си?  

Мисля, че всеки човек е малко странен и нетипичен. Не знам дали съм чешит, но искам да се различавам от другите хора, а не просто да се смесвам с тълпата.

Ще издадеш ли нещо за сюжета на продължението на "Фрея"?

Във втората част приключенията на Фрея продължават, тя спешно тръгва на път, за да събере нужните неща, необходими й да влезе в Царството на Подземията. Защо - няма да издам.
 
Мислиш ли, че можеш да станеш младата Джоан Роулинг?

О, чак дотам.. Дори и не съм си го представяла. Но искрено се надявам хората да харесат книгата ми.

 Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар