Вход | Регистрация
Русе 3°C
Последна информация от Новини и теми

Храм "Св. Георги Победоносец"

Информация:

Храмът "Св. Георги Победоносец" се намира в старопланинския град Априлци, Ловешка област.

След Освобождението на България признателните новоселци (Ново село е в основата на днешния град Априлци) решават да издигнат храм-паметник в чест на падналите от този край за свободата по време на Априлското въстание. За тази цел държавата отпуска 15 000 златни лева.

През 1896 г. е направена първата копка и е положен основният камък на храма. Негов архитект е Никола Дренски от Плевен, а главен майстор е Кънчо Дренев от Трявна. Поради недостиг на средства строителството продължава 10 години. Храмът е кръстообразен, симетричен и еднокуполен. Дълъг е 25, широк е 15 и висок 15 м. Постройката има величествен вид.

Иконописецът Рачо Тихолов от Габрово изографисва храм-паметника, чийто символи са големите каменни кръстове на покрива. Владишкият трон и царските двери са дело на новоселски резбари. Храм-паметникът "Св. Георги Победоносец" е осветен на 23 април 1904 от Скопския епископ Максим. Основен ремонт и ново изографисване на храма се извършва през 1976 г. във връзка със 100 годишнината от Априлското въстание.Добави коментар