Вход | Регистрация
Русе 3°C

В Русе обсъждат обща туристическа марка на Дунавския регион

Еврокомисарят по регионалната политика, премиерът Б.Борисов и вицепремиерът на Румъния ще участват в конференция по темата

В Русе обсъждат обща туристическа марка на Дунавския регион
WWF

Международната конференция на тема "Устойчиво развитие на туризма и сигурност в Дунавския регион" ще се проведе в Русе утре, 17 юни. В нея ще участват еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу, премиерът на България Бойко Борисов и румънският вицепремиер Василе Динку.

Те ще обсъдят възможностите за изработване на общ туристически бранд (запазена марка) на Дунавския регион, което е първата заложена цел в приоритетна ос 3 на стратегията на ЕС за развитие на този регион.

Дунавският регион трябва да развива туризъм заради природата, а не за нейна сметка, и има шанса да избегне грешките, допуснати на други места, смятат от международната природозащитна организация WWF. Тяхната Дунавско-карпатската програма цели да припознае региона като "Зеленото сърце на Европа" и предлага тази запазена марка да се използва и в рамките на Дунавската стратегия.  

Над 70 национални и природни парка са разположени край река Дунав, повече от 1000 са защитените местности, включени в европейската мрежа Натура 2000. Два са биосферните резервата, които са под закрилата на ЮНЕСКО – делтата на реката и резервата "Сребърна", припомнят от WWF.

Към момента се работи по идеята за създаване на трансграничен биосферен резерват "Мура-Драва-Дунав" под егидата на ЮНЕСКО в областта, известна като "европейската Амазонка". Тя е разположена на площ от 800 000 хектара и има възможност да стане най-голямата защитена територия в Европа.
 

 << Sever.bg във Facebook >>
 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар