Вход | Регистрация
Русе 16°C
Последна информация от Новини и теми

ОУ "Братя Миладинови"

За контакти:
Русе ул. Алеи Възраждане № 54
e-mail: bratqmilaginovi@abv.bg
телефон: 082/ 841427
Информация:

Училището, което днес с достойнство носи името на Братя Миладинови, отваря за първи път врати на 24 май 1911 година. То е открито в т.н. Летен квартал на Русе. От 12 януари 1912 година то получава името на двамата братя Миладинови, заради това, че те с перо и родолюбива мисъл допринасят за Освобождението ни от османско робство.


Двамата братя са от град Струга, Македония. Завършват класическа филология в Атина и получават престижно за тогавашните времена образование. Занимавали са се със събирателска дейност и плод на труда им е сборника „Български народни песни“, 1861 година. Той бързо се разпространява в българските земи и става книга, която всеки е искал да прочете и препише.


Братя Миладинови са радетели на съхраняване на българщината по време на робството.


През 1931 година училището се надстроява, а от 1943 година то вече има и знаме, което изработва учителят Лукан Цоков.


На 8 март 1973 година тържествено е открита новата сграда. На четирите й етажа са поместени 9 класни стаи, 3 кабинета.


С Указ 1671 от 14 май 1986 година ОУ „Братя Миладинови“ е наградено с орден „Кирил и Методий“ I степен, а през следващата 1987 година получава званието „Образцово“ – единствено от основните училища в град Русе.


Днес училището ни е просторно, чисто и приветливо. В класните стаи работят учители, достойни за своята професия. С възрожденски плам те дават знания и житейска мъдрост на своите ученици. Изучили са деца, които днес са достойно реализирани в обществото.


Работят за осъществяване на голямата цел – да дадат знания и умения, да възпитават у тях чисти добродетелии да ги подготвят за предизвикателствата на 21-ви век. Формират личности високообразовани, с европейско съзнание и поведение, и преди всичко, с национални и общочовешки ценности.


За учителите от ОУ „Братя Миладинови“ е достатъчно да чуят „Благодаря, учителю!“ за да продължат напред.

 

Училището разполага с медицински кабинет и стоматологически кабинет, работещи само с деца.Добави коментар