Вход | Регистрация
Плевен -4°C

Заради заседналия кораб: Уволниха шефа на „Морска администрация”

Заради заседналия кораб: Уволниха шефа на „Морска администрация”
Стоп кадър, maritime.bg

Освободиха шефа на "Морска администрация” заради заседналия край Камен бряг кораб. Това обяви транспортният министър Христо Алексиев. Според него капитан Живко Петров не е успял да се справи със ситуацията и е проявил престъпна безотговорност. 

Мястото на кап. Петров ще бъде заето от кап. Венцислав Иванов. Министър Алексиев заподозря саботаж зад всички сигнали, подадени срещу служебното правителство за забавяне на действията в ситуацията.

"Имайте предвид, че докато съм министър няма да позволя саботажи спрямо държавата, няма значение дали са с политически интереси, с лобистки интереси. Когато някои хора пишат сигнали против служебното правителство, те са против държавата си. За мен това са някакъв вид саботажи. Служебното правителство не се е забавило. Ние не сме пиратска държава, не може някой кораб като заседне, ние още в първия ден да отидем и да превземем кораба. Нормално е да се даде разумен срок  на корабособственика, за да може той да го изтегли. В момента, в който видях, че това не се случва, се намесих. Корабът беше задържан и е под ръководството на държавата”, каза той.

Ще бъде назначен и одит по целия случай, тъй като според Алексиев много процедури не са спазени. Имало и много пропуски.

"Кап. Живко Петров понася отговорността. Те също при разтоварването не са спазили процедурата, а на своя глава се предприели друга. А аз изрично наредих да се спазват всички процедури, които са съгласувани с МОСВ”, добави министърът.

Подготвени са 5 плана за действие и е осигурено спасяването на кораба, увери Алексиев. Опасенията са, че времето може да се развали.

"Горивото на кораба е източено. Това е направено. То представляваше сериозна опасност. Няма данни за сериозно изтичане на товара в морето. Колегите от МОСВ всеки ден са там и правят замервания. Ако има критична ситуация, ще реагираме. Освен околната вода, приоритет е и човешкия живот. Тяхното състояние и състоянието на кораба се наблюдава постоянно. Има създаден план за тяхната евакуация, ако времето се влоши и корабът се разбие", каза още той.

Търси се прозорец с по-добро време, за да може да влезе кораб с кран, който да постави допълнителни котви. Установен е контакт с три компании за спасяване на кораби, които работят по план. Разработва се и вариант товарът да бъде изнесен с хеликоптери. Но и при него времето оказва своята роля. 

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар