Вход | Регистрация

Book art или нов живот за старите книги

Book art или нов живот за старите книги
Снимка: Север.бг

Уникални, красиви, нестандартни и абстрактни. Такива са творбите от книги на четири студентки от Великотърновския университет. Любопитното в случая е, че Соня, Вероника, Събина и Пламена само с ножичка, лепило, флумастер и добро въображение, са направили от стари издания пило с пчели, роял, пистолет, кутия за бижута и редица други странности. 

Всъщност, това е най-новото изкуство, наречено Book art. Една от метаморфозите на традиционната книга е, че тя е променена, издълбана, изкривена, от страниците й буквално излизат приказни герои и тя се превръща в атрактивно визуално изкуство.

Поводът за изложбата в библиотека "П.Р.Славейков" във Велико Търново на повече от 30 творби от стари книги, в която се включиха и деца, ученици и граждани, е днешният 23 април – Международен ден на книгата и авторското право. 

Book art или нов живот за старите книгиСевер.бг

"Повечето работи са забавни и лесни. Има неща, които изискват по-деликатна работа. Сгъването и лепенето понякога е трудно, защото това са стари книги и се накъсват много лесно.  Пробваме пак или вземаме друга книга. Намираме си начини да интерпретираме всичко, дори и гафовете", усмихват се момичетата.

Идеята за Book art им хрумва  на една конференция на катедра "Библиотекознание и масови комуникации" през ноември. Тогава тяхната колежка Яница Христова представя доклад за този вид изкуство. То не е познато добре у нас, а повече в чужбина, където правят изложби с тях. Така се събират Соня и Пламена, първи курс Книгоиздаване и Събина и Вероника, втори курс Връзки с обществеността и лека полека сътворяват красивите произведения на изкуството. Те са може би единствените в региона, а и в страната, които правят изложба с творбите си. 

Book art или нов живот за старите книгиСевер.бг

Те не се притесняват, че унищожават стари книги, защото изданията са отчислени от фонда на библиотеката.

"Те са от времето на социализма, когато е имало цензура върху печата и са писани тоталитарни безумици. Тези книги в момента не са търсени и обикновено отиват за вторични суровини. От библиотеката ни ги предоставиха на нас и ние им вдъхваме нов живот", казва Соня и успокоява, че не правят нищо лошо и не унищожават книги, които  са търсени и четени. За разлика от чужбина, където понякога това е с цел реклама на ново заглавие.

Момичетата казват, че все още обмислят какво ще правят с изработките. Поканени са да се представят с изложба в клуб ТАМ. Възможно е и след време да я разпродадат благотворително на символични цени, а с парите да купят нови книги за библиотеката или за някой Дом за деца.

Book art или нов живот за старите книгиСевер.бг

Творбите от стари книги бяха изработени в работилница Book art, от 2 до 22 април. Тя бе реализирана по проект на МИКЦ към Младежки дом в старата столица. Инициатори са студенти от катедра "Библиотекознанение и масови комуникации" към ВТУ.

Ето и програмата на библиотеката "П.Р.Славейков" във Велико Търново по повод Международния ден на книгата и авторското право

23 април

10:00 ч. – изложба Boook art пространството пред библиотеката.

"Магията на детската книга" – празник организиран от студенти за децата то детските градини

11:00 ч. – изложба за Библията от нейното възникване до днес. История и факти.

13:00 ч. – 15:00 ч. – Мултижанрово публично четете "Панорама на унгарската литература – унгарски поети в България".

16:00 ч. – откриване на изложба, по случай 150-годишнина от рождението на гръцкия писател Константинос Кавафис. Съвместно с Фондация за гръцка литература и култура.

 

27 април

11:00ч. – тържествена церемония по връчването на дипломите на абсолвенти от катедра "Библиотекознание и масови комуникации", дипломиране на първия випуск на специалността Журналистика във ВТУ и на останалите бакалавърски и магистърски програми в професионално направление Обществени комуникации и информационни езици

26 април

10:00 ч. – литературно четене, посветено на "23 април – Международен ден на книгата и авторското право". Свои творби ще представят великотърновските писатели Млико Добревски, Стоян Долапчиев и Димитър Върбанов в Отдел за възрастни на "Бузлуджа", ул. "Д. Чоканов" 8.

 

Още от реализираните интересни хрумвания на момичетата може да видите в нашата галерия.


 << Sever.bg във Facebook>>

 

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Коментари 1


1 Ирена Александрова 23.04.2013 | 15:39
Страхотна статия и много интересна инициатива!