Вход | Регистрация

„Индустриалният капитал” на борба със сивата икономика

41,4% е сенчестият бизнес във Великотърновска област

„Индустриалният капитал” на борба със сивата икономика
Снимка: Север.бг

Малко над 41% е делът на сивата икономика във Великотърновска област. Това заяви доц. Стефан Петранов, преподавател в Софийския университет и ключов експерт по проект "Ограничаване и превенция на неформалната икономика” на среща с представители на бизнеса, регионалните власти, държавни институции и социални партньори в старата столица.

Проектът се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейския социален фонд. Изпълнява се от Асоциацията на индустриалния капитал в България, в партньорство с КНСБ за периода 2009 – 2013 г.

За изучаване и ограничаване на сивата икономика експерти от Асоциацията са разработили нов композиционен индекс, наречен "икономика на светло". Той включва данни от официалната статистика и социологически проучвания.

Допитване за диагностика на българската икономика за сиви практики е извършено в около 500 фирми на територията на цялата страна. В него, освен мнението на бизнесмени, е включено и това на работници и служители, както и на населението като цяло. Данните за изчисляване се извличат и от социологическо проучване на официални статистики. Според тях най-голяма оценка за сива икономика са направили около 45% от работодателите, докато при населението, работниците и служителите, то е около 35%, обясни доц. Петранов.

По размери на сивата икономика България се нарежда на едно от първите места сред страните от ЕС. Подобно е положението и с нашите съседки - Румъния и Гърция. За сравнение експертът даде пример с Австрия и Германия, където процентите са съответно 8% и 12%.  

По думите на доц. Петранов у нас в сенчестата икономика масово попадат фирми, занимаващи се със строителство, туризъм и млекопреработване. Преоценката му като икономист е, че 35%-40% е твърде висок индекс за България и това определено е сериозна пречка за устойчиво икономическо развитие, особено, ако това състояние е в големи размери и продължава дълго.

"Сивата икономика има някои "положителни” черти – за кратко може да бъде буфер в трудно икономическо време”, коментира той изказването на енергийният министър Трайчо Трайков: "По-добре сива икономика, отколкото никаква”.

"Мерките, с които правителството може да се справи с неформалния бизнес са създаване на законова уредба, контрол от добър административен капацитет, който да прилага тази база и санкции за нарушенията”, допълни още доц. Стефан Петранов.

 

 

 



Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар