Вход | Регистрация

35% е ръстът на заплатите за 5 години

Трудовото възнаграждение расте 3 пъти по-бързо от икономиката

35% е ръстът на заплатите за 5 години
Снимка: sxc.hu

Темпът на ръста на заплатите е 35% от 2009 до 2014 г., като не се взема под внимание инфлацията. За това време ръстът на икономиката е 13%, а този на производителността се е увеличил с 22%, коментира в ефира на Нова телевизия икономистът Владимир Каролев.

Той изчислява, че според тези данни трудовото възнаграждение расте 3 пъти повече от икономиката и един път повече от производителността на работещите.

"Хората казват, че заплатите ни са най-ниските в Европейския съюз, но никой не отбелязва, че и производителността ни е най-ниска”, подчерта Каролев.

Експертът е на мнение, че единственият източник, който стимулира растежа на българската икономика, е увеличаването на спестяванията и инвестициите. Така, за да расте повече размерът на заплатите, предприятията трябва да са по-производителни.

"Не искам държавата да се меси във фиксирането на нищо, защото, ако погледнем кои са най-богатите държави, ще видим, че начело са страни, в които държавата се меси много малко, защото има индекс на икономическа свобода”, обяснява Владимир Каролев.

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Източник: Econ.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар