Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

МОН разкри фиктивни ученически лагери за 8 млн. лв.

МОН разкри фиктивни ученически лагери за 8 млн. лв.
стоп кадър, БНТ

Одит на Министерството на образованието в базите на "Ученически отдих и спорт" разкри близо 293 000 фиктивни почивки, съобщи просветният министър проф. Николай Денков.

Той посочи, че за тях са изплатени близо 8 млн. лв. Софийска градска прокуратура се самосезира след изявлението на министъра, публикувано в медиите. Изнесените данни за финансови злоупотреби предстои да бъдат проверени и анализирани от прокуратурата.

Проверките са направени през последните 4 месеца след подадени сигнали, включително и от служителите в дружеството, уточни министърът.

"Няма нито документи, нито регистрации за почти 8 млн. лв., платени от Министерството на образованието и науката за почивки на ученици в базите на "Ученически отдих и спорт" ЕАД (УОС) за период от две години. Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката,

не може да докаже почти 293 000 нощувки

които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН", посочи проф. Денков.

Той обясни, че "Ученически отдих и спорт" е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни имота. От тях към момента са останали 145. За лагер в тях МОН доплаща по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми-18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.

Според договор между МОН и дружеството, влязъл в сила на 2 юли 2019 г., и последвал анекс от юни 2020 г. до 1 юли 2022 г. то е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. Не е ясно кои са базите, тъй като към договора не е приложен списък, уточни министърът.

От проверката на МОН става ясно, че от 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. от "Ученически отдих и спорт" са поискали и получили от МОН средства за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. "При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. А в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, вкл. учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на УОС", заяви проф. Денков. Следователно

 за тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв.

Той обясни, че след първия одит на МОН през август ръководството на дружеството признава за "погрешно отчетени настанявания" с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били "прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди". За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период. Заради "грешката" си в резервационната система дружеството възстановява на МОН 1 млн. лв. "Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв", допълни министърът. 

Това лято МОН прави и изненадващи проверки в 18 почивни бази

където установява хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН." Такава е например ПБ "Фиш фиш" – к.к. Албена, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г. Според УОС само през юни и юли т.г. там са "почивали" 535 ученици и са "реализирани" 5351 нощувки. През последния летен сезон ПБ "Кранево - Русе" също не е приемала туристи. За юни и юли т.г. в резервационната система на дружеството обаче са записани 4226 нощувки на 522 ученици. Подобен е случаят с ПБ "Балчик СПТУ - Шумен" – гр. Балчик, за която УОС е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за същите два месеца", посочи проф. Денков.

Той уточни, че тези бройки са включени в ежемесечните справки на дружеството за броя осъществени нощувки за ученици, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава информация е трябвало да бъде представяна на МОН на годишна база. Това не се е случило, тъй като с анекса от юни 2020 г. търговското дружество е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети.

Изп. директор на дружеството вземал брутно 10 370 лв. месечно

В същото време ръководството на "Ученически отдих и спорт" увеличава заплатите си, посочвайки като аргумент високия брой осъществени почивки. "Според справка за първите три месеца на 2020 г. например изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.) месечно.

На 16 юли възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати (975 лв.) "на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината", разкри министърът.

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на МОН са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на дружеството. Затова и министърът на образованието и науката ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество. Те трябва да проверят дали има и други злоупотреби преди 2019 - а.

Проф. Денков допълни, че няма как да уволни директора на дружеството, защото спрямо устава трябва да има минимум трима души, които да влизат в ръководството му, но тече процес за смяната му и назначаването.

От просветното министерство уточниха, че установените злоупотреби нямат нищо общо с Националната програма "Отново заедно". "В случая става дума за фиктивни почивки на ученици, които се субсидират от бюджета на МОН, докато НП "Отново заедно" се заплаща изцяло от държавния бюджет от перото за туризма", подчертаха от ведомството.

УОС: Одитният доклад трябва да бъде предоставен първо на дружеството

"Ученически отдих и спорт" ЕАД отговори, че министър Николай Денков обявява публично данните в нарушение на закона, според който одитният доклад трябва да бъде предоставен първо на ръководството на дружеството за обсъждане с право на коментар, преди да се изнасят данните публично. Това лишава ръководството от възможността да реагира своевременно и да направят съответни възражения.

Министър Денков вероятно е подведен, макар и несъзнателно, тъй като част от цифрите категорично си противоречат, посочват от УОС.

Само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис УОС е получило 1 710 000 лв. срещу предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което дружеството е одитирано. В случай че одиторите са имали някакви съмнения за нарушения, е трябвало да спрат тези пари.

Би било редно МОН да проведе среща с ръководството на УОС, да се запознае първо с проблемите, в т.ч. и изключително тежките последствия от ковид кризата. До този момент такава среща не е имало за периода на управление на министър Денков, поясняват от УОС.

Обвиненията в документни измами са предположения на министъра и те трябва да бъдат доказвани по съответния ред. Тъй като ние не разполагаме с одитния доклад, очакваме все пак той да ни бъде предоставен и след като се запознаем със съдържанието, по същия начин публично пред медиите ще го коментираме, заявяват още от УОС.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар