Вход | Регистрация

Нараства интересът на младите хора към земеделието

Все повече земеделски произвдители търсят информация за възможностите за финансиране

Нараства интересът на младите хора към земеделието
Снимка: Север.бг

Нараства желанието на младите хора от област Велико Търново да се занимават със земеделие. Това каза Деян Дончев, гл. експерт в Областната служба за съвети в земеделието. Той сподели, че младите хора търсят информация за възможностите за финансиране предимно по Мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране".

В периода 2009 – 2011 година са били изготвяни средно по около 50 до 60 бизнес плана, а през 2012 година интересът видимо нараства и общият брой на изготвените бизнес планове достига 149. Сега те са 240. Земеделските стопани са се възползвали от тази мярка и в момента изпълняват своите бизнес планове като получават по 1500 евро годишно в продължение на 5 години.

Най-голям е интересът към овощарството и към зеленчукопроизводството. Дончев обясни, че голяма част от стопаните в област Велико Търново отглеждат своите зеленчукови култури основно в дворните си места или в други по-малки обработваеми земни площи.

Интерес има и в областта на пчеларството, зърнено житните и маслодайни култури, които обаче се отглеждат на по-малки площи, от порядъка на около 100-150, максимум до 200 дка.
<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: радио "Фокус"
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар