Вход | Регистрация

Ресторантьори в готовност за протест

Ресторантьори в готовност за протест
Снимка: бнр

Част от бизнеса е в готовност за протест заради новия COVID план на правителството, съобщи NOVA. Ресторантьори, хотелиери и собственици на магазини се обявиха категорично против ново затваряне и заявиха, че предвидените помощи са недостатъчни.

Голяма част от бизнеса се опасява от фалит, ако се стигне до ново затваряне. Според Националния план това е предвидено в четвърти етап, тоест  при запълнен капацитет на болниците над 80%. Тревогите на собственици на магазини, хотели и заведения остават въпреки предвидените мерки.

Затворените бизнеси ще могат да се възползват от всички COVID помощи, които действаха до момента като 60 на 40, "Запази ме”  и Програма "Възстановяване. Предвидена е и нова мярка  – 20% безвъзмездна помощ от средните приходи на фирмата през 2021 г. Тя важи само  за микро- , малки и средни предприятия. От бизнеса обаче заявиха, че тези мерки не са достатъчни, особено предвид енергийната криза.

Новият COVID план на правителството веднага предизвика бурни реакции от страна на бизнеса. Причините – изтощението от сметките за ток и страхът от ново затваряне. "Ако ни затварят, първото, за което трябва да се погрижат, е за заплатите на персонала, за наемите и за тока, за да можем да оцелеем. Ние друго не искаме”, заяви Златко Златанов – собственик на хотел във Велинград.

Правителството предложи - старите мерки продължават да действат и добавят една нова. Затворените в четвърти етап микро-, малки и средни предприятия могат да получат безвъзмездно 20% от нетния си оборот за 2021 г.  Според Златко Златанов обаче управляващите действат недообмислено.

"Това или е подигравка, или е страшно смешно. Как изобщо са го измислили това? По-скоро не ми се струва като подигравка, а те просто нямат връзка с реалността. Как ще направиш от 20-21 процента от оборота? Та ние на 21% бяхме в пандемия. Откъде този оборот?”, коментира той.

На същото мнение са и представители на нощните заведения в Пампорово, които вече бяха принудени да затворят заради ръста на заболеваемостта в Смолянска област. "Ние през 2021 г. не сме работили и не знам въз онова на какъв оборот ще дадат помощи. В един капан сме и не знам как ще излезем от него”, смята Димитър Красногорски – собственик на заведение.

Подобна позиция дойде и от представителите на магазини за нехранителни стоки. "Доста голяма част от бизнеса изнемогва. Опасността от фалити не е преставала да съществува, още повече, че слушайки за тези нови мерки, след като разбрахме, че са старите повторени, доста хора ги е страх наново”, коментира Венци Николов – собственик на верига магазини.

От Министерството на икономиката обясниха защо се взима за база 2021 година. "Досега референтния период е 2019 г., но тогава мерките са били различни. Тогава са се изчислявали референтните периоди за конкретни месеци. Но този път мярката предвижда 100 процента безвъзмездна финансова помощ като дял от средния нетен приход на тези фирми за цялата 2021 г. Това е голямата разлика”, заяви зам.- министърът на икономиката Димитър Данчев.

Парите за мярката вече са налични, увериха от Министерството на икономиката и могат да започнат да се изплащат веднага. От бранша обаче заявиха, че вече са в протестна готовност "Този план въобще не трябваше да бъде приет, а  трябваше да бъде прието сега разширяване на зеления сертификат”, категоричен е председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

В същото време от Министерството на икономиката започват срещи с представители на бранша веднага, за да чуят исканията им.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар