Вход | Регистрация

Финансират производители на ориз и зеленчуци

Финансират производители на ориз и зеленчуци
Снимка: sxc.hu

Производителите на ориз и зеленчуци – пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук и главесто зеле, ще получат минимална помощ de minimis, реши Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/. Крайният срок за подаване на заявления е 9 август за оризопроизводителите и 13 август – за зеленчукопроизводителите. Документи се подават в областните дирекции на ДФЗ, отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане".

Финансовият ресурс, предвиден за прилагане на държавна помощ за зеленчукопроизводителите е 1 500 000 лв. Ще бъдат финансирани част от разходите за семена, разсад, минерални торове, препарати за растителна защита и поливна вода с до 44 лв. на декар, както и разходите на производителите на оранжерийни домати и краставици с до 157 лв. на декар. 406 900 лв. ще получат оризопроизводителите за компенсиране на част от разходите за използваната в производството поливна вода. Средствата са част от реализирания остатъчен ресурс по приключили схеми за прилагане. Един земеделски производител има право да получи de minimis до 14 668.70 лв. за период от три данъчни години, уточняват от ДФЗ.

По прилаганата държавна помощ за производителите на домати и компенсиране на разходите им за купуване на средства за растителна защита от доматения миниращ молец – Tuta absoluta, срока за подаване на заявления е до 1 октомври 2013 г., реши още ДФЗ. Миналата година 76 земеделски производители получиха 823 431 лв. по тази схема.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар