Вход | Регистрация
5 предложения от Каталози

Прибират "на топло" лихвар за 5 години

Прибират "на топло" лихвар за 5 години Снимка: Thinkstock/Guliver

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена в края на миналата седмица, състав на Габровския Окръжен съд осъди мъж от севлиевското село Дамяново, на 5 години лишаване от свобода и глоба за извършено престъпление против паричната и кредитната система.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че през периода януари – декември 2012 г., в Севлиево и в други населени места от общината, без съответно разрешение, е извършвал по занятие банкови сделки – отпускане на кредити срещу лихва на различни граждани, като с тази дейност са причинени значителни имуществени вреди на 10 лица от платените от тях лихви, общо в размер на 1 360 лева, и са получени от страна на подсъдимия неправомерни доходи в същия размер.

За извършеното престъпление мъжът бе осъден на 5 години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим. Съдът наложи на подсъдимия и наказание глоба в полза на държавата в размер на 5 000 лв.

На основание чл.53 ал.2 б.”б” изр.ІІ от НК съдът постанови лихварят да заплати в полза на държавата и сумата от 1 360 лв., придобита от подсъдимия чрез посоченото по-горе престъпление.

Предвид събраните в хода на съдебното производство доказателства съдът го оправда по повдигнатото му обвинение за това, да е извършил горното престъпление предоставяйки заеми на още три лица, от което да е получил значителни неправомерни доходи в размер над 1 360 лева до сумата от 7 351 лева.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар