Как в "Етъра" посрещнаха Гергьовден
В Архитектурно-етнографският резерват "Етър" отпразнуваха подобаващо вчера един на най-големите български празници - Гергьовден. Отрано входовете на етнографския комплекс и на занаятчийските дюкяни бяха закичени, както повелява традицията, с букови клонки.
Много важна част от отбелязването на пролетния празник е приготвянето на обредни хлябове. Посетителите на комплекса имаха възможността да наблюдават замесването на тестото за гергьовските хлябове в Самарджийската къща. Гостите вкусиха от хлябовете, украсени с с кошара, овчар, гега, куче и венци от цветя, и от прясно сирене за здраве.
Фолклорната програма започна в 11:30 часа пред църквата "Свето Богоявление" и зрителите станаха свидетели на прекрасните изпълнения... още...
всички галерии