Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

2023 г. е най-горещата в историята на Земята, антарктическият лед намалява драстично

2023 г. е най-горещата в историята на Земята, антарктическият лед намалява драстично
pixabay.com
Повече за:

Планетата ни продължава да се загрява – предходният месец октомври е бил най-горещият, регистриран на Земята, а данните подсказват по категоричен начин, че текущата година ще се окаже най-топлата в историята на метеорологичните записи, съобщава френският ежедневник Le Figaro, като се позовава на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята "Коперник".

Със средна температура от 15,3°C, октомври е бил с 0,85°C по-топъл в сравнение със средните записи за месеца в периода от 1991 до 2020 година.

"Това определено е най-голямата положителна аномалия, измерена за месец октомври (скок от +0,4°C в сравнение с рекордьора – месец октомври 2019 г.) и втората най-голяма аномалия, измервана някога през всички месеци, взети заедно, след септември 2023 г. (+0,9 °C)", пише изданието.

Освен всичко това е петият пореден месец, който чупи рекорда за горещина спрямо сезона. Месец юли 2023 г. дори счупи абсолютния рекорд за най-горещ месец на Земята. Оттогава почти всеки ден средната температура на планетата е над рекорда за съответната дата. Октомври 2023 г. е бил дори с 1,7°C по-топъл от октомври в прединдустриалната епоха (1850-1900 г.), предаде "Фокус".

"Можем да кажем, че 2023 г. ще бъде най-горещата година в историята", каза заместник-директорът на "Коперник" Саманта Бърджис.

От януари средната температура на Земята е била с 1,43°C по-висока от нормалната през първите десет месеца на годината през прединдустриалния период и с 0,1°C по-висока от показанията през 2016 г. - дотогава най-топлата година, регистрирана на Земята.

Средната температура на морската повърхност никога не е била толкова висока, колкото през октомври - 20,79°C. Що се отнася до антарктическия морски лед, той е с 11% по-малък от нормалното за това време на годината.

 


Докладвай за нередност в статията
Добави коментар