Вход | Регистрация

Екокатастрофата е факт! Изсипват товара от круширалия кораб в морето (ВИДЕО)

Екокатастрофата е факт! Изсипват товара от круширалия кораб в морето (ВИДЕО)
Стоп кадър, maritime.bg

Потресаващи кадри как торовете от круширалия край Камен бряг турски кораб Vera Su се изсипват директно в морето зялаха социалната мрежа тази вечер. Видеоклип, заснет от специализираното издание "Maritime.bg" разкри случващата се и в момента екокатастрофа край брега в рамките на определената от властите операция за разтоварване на съда и освобождаването му от скалите. 

Вчера министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев подписа заповед, с която разпореди на компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването на заседналия кораб.

На мястото на инцидента е командирован изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров за координиране и контролиране на предприеманите действия и е в постоянна връзка с министър Алексиев, като явно първият наблюдава екокатастрофата в ход.

Заповедта на министър Алексиев влиза в сила от 26 септември и предвижда: безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и впоследствие задържане на плавателния съд и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи при операцията.

Щетите от подобна криза ще бъдат тежък удар за риболовния ни сектор, но и с катастрофален ефект за цялата ни черноморска акватория. Вредите върху морска екосистема обаче няма да бъдат поправени с каквито и да е декларации за поемане на политическа отговорност в края на следващата седмица, предупредиха изрично от Сдружение "Черноморски изгрев" и предложиха помощ с кораби в акцията. 

А бившият депутат от ДБ и председател на "Зелено движение" Борислав Сандов коментира тази вечер:

"Не намирам думи да опиша това, което виждам. Все едно със спукана кофа да пренасяш вода. Половината от претоварването пада в морето. Екологичната катастрофа вече е гарантирана, предстои да разберем само за мащаба". 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар