Вход | Регистрация

Още 4 дни гласуваме за "Дърво с корен 2013"

С вота в две категории ще бъдат определени победителите – за най-значимото и впечатляващо и за дърво, чиято връзка със значим момент или личности от българската история са най-впечатляващи и ценени от нас

Още 4 дни гласуваме за "Дърво с корен 2013"
Снимка: Булфото

Продължава гласуването в конкурса "Дърво с корен 2013" на Фондация "ЕкоОбщност".

С вота в две категории ще бъдат определени победителите – за най-значимото и впечатляващо и за дърво, чиято връзка със значим момент или личности от българската история са най-впечатляващи и ценени от нас.

Както и в предишните издания на конкурса, сред финалистите, участващи в гласуването преобладават видове като дъб, чинар и бряст, сред които най-често се срещат дълголетници. Дърветата, които се състезават, бяха излъчени измежду постъпилите 29 номинации от цялата страна – всяка със своята интересна и докосваща история. Сред финалистите преобладават вековни дървета като възрастта на 5 от тях дори надхвърля 1100 години.

Историите им разказват как дърветата са помогнали да се съхрани духът на общността, където растат. Като историите на Гранитския дъб, който се е превърнал в символ на селото, под чиито величествени клони на мегдана в продължение на десетилетия се вият празнични хора, вдигат се сватби и се отбелязват събития, или на малко дръвче, израснало на недостъпно място между скалите, което привлича любопитните погледи и има своята ловджийска история.

Друга номинация води в парка "Славейкови дъбове" в София, където в края на ХІХ и началото на ХХ в. членовете на литературния кръг "Мисъл" са се събирали, за да формират и определят литературния живот и вкус на нацията.

Гласуването ще продължи до 2 ноември, включително.

Победителите в двете категории на конкурса ще бъдат обявени в края на ноември тази година, като първенецът в "Дърво с корен" ще получи специализирана грижа за подобряване на състоянието му. На церемонията по награждаването ще бъдат обявени и наградени и победителите в допълнителните категории "Млад природолюбител” и "Дърво с бъдеще” - съответно за дървета, номинирани от деца и младежи и за млади дръвчета, за които се полагат грижиДо 2 ноември, 2013 г. всеки може да прочете историите на отличилите се дървета и да подкрепи това, което му е най-присърце.

В категория "Дърво с корен" за 2013 г. до финалния кръг достигнаха:

Карцовият бук, възраст: над 200 г., м. Беклемето, гр. Троян

Оброчният дъб, възраст: неизвестна, с. Кръвеник, обл. Габрово

Даскалдимитровата липа, възраст: 77 г., с. Коларово, обл. Благоевград

Източен чинар, възраст: 1300 г., с. Златолист, обл. Благоевград

Клек, възраст: над 80 г., с. Филипово, обл. Благоевград Старият бряст, възраст: 1100 г., гр. Сливен

Гранитският дъб, възраст: 1670 г., с. Гранит, обл. Стара Загора

Бяла топола (кавак), възраст: над 150 г., с. Долни Пасарел, обл. София-град

Летният дъб на Фердинанд, възраст: 121 г., гр. София

Източен чинар, възраст: над 1100 г., с. Белащица, обл. Пловдив

В категория "Вековните дървета говорят" във финалната тройка са:

Славейковите дъбове, възраст: 300 г., гр. София, кв. Лозенец

Дъба на Безеншек, възраст: 134 г., гр. София, кв. Лозенец

Летният дъб на Фердинанд, възраст: 121 г., гр. София, Университетска ботаническа градина

Конкурсът "Дърво с корен 2013” се провежда от Фондация "ЕкоОбщност” за четвърти пореден път в България като новото тази година е гласуването и популяризиране на вековни дървета на територията на София, свързани с исторически личности или моменти.

Миналата година с 1111 гласа приза грабнаха вековната черница и орехи в с. Глушник, Сливенско, обявени за вековни дървета през август 2012 г.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар