Вход | Регистрация

16 октомври-Световен ден на донорството

За хората, спасили човешки живот здравни специалисти засаждат рози в двора на МОБАЛ във Велико Търново

16 октомври-Световен ден на донорството
Снимка: sxc.hu

Днес, 16 октомври е Световен ден на донорството.

Трансплантацията е едно от най-големите чудеса на съвременната медицина. Това позволява на стотици хора с много тежки заболявания да продължат живота си напред. Даряването на орган е проява на огромно благородство, защото се спасява човешки живот. Чрез този акт частица от човека продължава да живее и след самия него.

В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантации на органи, тъкани и клетки, а 12 от тях всеки ден умират. Ежегодно, броят на хората, които се нуждаят от органна, тъканна или клетъчна трансплантация се увеличава. Причините за това са застаряващото население, замърсяването на околната среда, нездравословния начин на живот.

За съжаление броят на донорите не достига, като една от основните причини за това е липсата на достатъчно информация към близките на хората, които са изпаднали в мозъчна смърт, за да дадат съгласието си те да станат донори, както и липсата на информираност в обществото.

В България хронологията на трансплантацията започва от 1969 година, когато е извършена първата бъбречна трансплантация. През 1986 година е направена първата сърдечна трансплантация. Към 2011 година данните сочат, че 807 българи се нуждаят от трансплантация на бъбрек, като от тях 14 са деца, 26 се нуждаят от черен дроб, 25 – от сърце и 4 – от бял дроб      

Според действащия в България Закон за трансплантациите всеки човек би могъл да дари органи след смъртта си, освен ако писмено не откаже тази възможност в здравната си книжка и при личния си лекар. След края на жизнения му път най-близките роднини на починалия трябва писмено да потвърдят съгласие за донорство, ако обективните медицински обстоятелства го позволяват. В много от случаите близките отказват тази възможност, въпреки че починалият не е декларирал отказ от донорство.

По повод Световния ден на донорството, в двора на МОБАЛ "Ст. Черкезов" във Велико Търново на 22 октомври, понеделник ще бъде засадена роза, в памет на единствения донор в региона за тази година. В знак на почит към хората спасили човешки живот миналата година бяха засадени три рози.

Създаването на розовата градина е част от Националната кампания в подкрепа на донорството.



РЗИ-Велико Търново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар