Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

COVID-19: Скок в броя на заразените, области се връщат в тъмночервената зона

COVID-19: Скок в броя на заразените, области се връщат в тъмночервената зона
Рязък скок на новозаразените с COVID-19 у нас в две поредни недонощия. 6 252 нови случая бяха регистрирани вчера, днес те са още 6766. На този фон - засилен интерес към ваксинацията. Опашки се извиха пред пунктовете за имунизация. Експерти прогнозираха, че ни предстои да преживеем кратка, но силна вълна, причинена от Омикрон.

Сериозен ръст на заболеваемостта, отчитат от Националния център за заразни и паразитни болести. Общата заболеваемост за страната рязко се повишава и вече е 420 заразени на 100 000 души. На картата на България вече няма област в зелената зона, а Варна и Бургас вече преминаха в тъмночервената. От няколко дни там са София и Перник.

Според здравните власти недостиг на места в болниците към момента няма. В столицата обаче предстои разкриване на още педиатрични легла. Още в първите дни на януари в столичната болница "Княгина Климентина” вече усещат началото на петата вълна. По спешност разкриват допълнителни легла в COVID отделението.

"Досега бяха 20, но от 4-и януари ги увеличихме с още 10. Към този момент са свободни 10, а 20 са заети. Над 95% са неваксинирани”, обясни директорът на болницата Борил Петров.  

Малко над 1 500 са местата за пациенти с коронавирус в софийските болници. Предстои обаче обособяването на още - най-вече за децата.

"Разговорите, които водихме, са за разкриването на педиатрични легла, които да поемат нуждите при необходимост от хоспитализация на малки деца”, коментира директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

Ръст в броя на малките пациенти с COVID-19 вече има в друга област в тъмночервено - Бургас. 

"Имаме нарастване на броя на децата, които са в Инфекциозно отделение. Към момента те са 11. Лекуват се с техните придружители”, посочи зам.-директорът на МБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров.

"Триажът е пълен, има много деца. Най-вероятно причината е ходене по гости, събиране по празници на много хора”, смята медицинската сестра в МБАЛ-Бургас Дима Събева.

Повод за тревога засега няма, увериха здравните власти. "Легла ще бъдат разкрити тогава, когато се наложи, спрямо натовареността на болничната система. За момента натовареността на леглата е поносима. Болничната система има още потенциал”, обясни зам.-министърът на здравеопазването Петър Грибнев.

Експерти прогнозират кратка пета вълна, но с голям брой заразени и хоспитализирани. "Омикрон ще бъде една остра, сравнително къса, около месец, може би, вълна, която ще засегне много хора. Това, което бих препоръчал, е ограничаване на масовите събирания на хора в големи групи - клубове, дискотеки”, призова д-р Аспарух Илиев.

За да говорим за мерки, трябва да знаем първо какви са целите ни, заяви премиерът Кирил Петков. Той поздрави здравния министър за високия брой имунизирани българи в последните дни. "От началото на новата програма имаме над 130 000 ваксинирани. Нашата начална цел беше допълнително 300 000, ние вече сме на една трета, даже повече, от този резултат, а сме само в първите дни на януари”, коментира Петков. На този фон обаче пред пунктовете за ваксинации отново имаше напрежение заради дългите опашки.  

Във Facebook здравният министър проф. Асена Сербезова публикува снимки на бял дроб на ваксиниран и неваксиниран пациент. Призова тези, които не са имунизирани, да не налагат този избор на останалите и да не го използват за политически цели, тъй като по думите ѝ "всички сме в една лодка, а морето и без това е бурно”.

С нова заповед проф. Сербезова затегна контрола за влизане в България. От петък - 7 януари, всеки пристигащ от страна, попадаща в "червената зона”, трябва да предостави отрицателен PCR тест, независимо дали има зелен сертификат.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар