Вход | Регистрация

В Русенска област вземат строги мерки срещу риска от бруцелоза

Строго ще се следи за нерегламентирано предивижване на животни, след като огнище на болестта беше открито в Плевенска област

В Русенска област вземат строги мерки срещу риска от бруцелоза
Снимка: Thinkstock/Guliver

Работна среща във връзка с усложнената епизоотична обстановка заради болестта бруцелоза по овцете и козите проведоха вчера областният управител на Русе Стефко Бурджиев и неговият заместник Станимир Станчев.

Участие в нея взеха д-р Андриан Райков – директор на ОДБХ – Русе, д-р Николай Ненов – официален ветеринарен лекар на Община Русе, представители на ОД на МВР – Русе и Регионална дирекция автомобилна инспекция – Русе.

За ограничаване на появата и разпространението на заболяването започват срещи с кметовете на населените места в Русенска област. Целта е да се сигнализира, ако има констатирано придвижване на животни без необходимата маркировка и липса на документи. Животните трябва да бъдат задържани за временно пребиваване на територията на съответната община до транспортирането им до кланици.

Д-р Николай Ненов подробно описа симптомите на заболяването бруцелоза. Той заяви, че тя представлява зооноза, т.е развива се и при животни, и при хора. При хората това става основно при консумация на сурови животински продукти като мляко, млечни продукти и месо. По този повод профилактиката е от особено значение.

Болните от бруцелоза животни се изолират и унищожават. Това заболяване не е констатирано близо 70 години в България, подчерта д-р Ненов.

Към момента заболели животни има на територията на Плевенска област - огнище на болестта е регистрирано миналата седмица в частна ферма за отглеждане на кози в с. Ракита.

. Поради това е важно спазването на регламента с транспортиране на животни, за да не се разпространи бруцелоза и в област Русе.

От своя страна Областният управител Стефко Бурджиев апелира към представителите на ОД на МВР и Регионалната дирекция автомобилна инспекция – Русе да засилят контрола върху всеки един транспорт с живи животни. Да се правят необходимите проверки и да бъдат изисквани всички съпътстващи документи.

Г-н Бурджиев предложи също да бъдат уведомени и представителите на Регионална дирекция "Гранична полиция”, които стриктно да следят за трансграничния превоз на живи животни и по този начин да не бъде допускано разпространението на заболяването.

 

За болестта /по информация на РЗИ/:

Бруцелозата е бактериална инфекциозна болест – зооноза, която се предава на хората директно или индиректно от болни животни, основно домашни преживни животни и свине. Често протича като остро фебрилно състояние, но клиничната картина може да е много разнообразна. Изочник и резервоар на зараза са болни домашни и диви животни. Болният човек не е източник. Механизмът на предаване на заразата е:
- алиментарен (хранителен) – при консумация на заразени и непреработени мляко, млечни продукти, месо;
- през външните покривки (кожа, лигавици) – при директен контакт с животните, както и при конткакт с околоплодна течност, плацентарни и плодни части от инфектирани животни;
- въздушно прахов механизъм – вдишване на прахови/аерозолни частици с бруцели.

Рискови групи са фермери, овчари, ветеринари, работници в кланици и месопреработването.

Клинична картина: Инкубационният период е 1-3 седмици. Началото е внезапно или постепенно. Бруцелозата може да има остър, подостър и хроничен ход, а симптомите зависят от засегнатите органи и системи и варират в широки граници:

  • висока температура, втрисания, обилни изпотявания – особено нощем. При липса на лечение температурата при бруцелоза има ундулиращ характер – повишава се постепенно до 39-40 градуса, задържа се висока няколко седмици, след което спада и следва афебрилен период, след който може да има ново покачване.

  • общи прояви – отпадналост, загуба на апетит, главоболие, болки в мускулите.

  • от страна на дихателната система – суха кашлица, катарални прояви, бронхити, пневмонии.

  • може да има увеличен черен дроб, слезка и лимфни възли.

  • симптоми от опорно-двигателният апарат – болки в ставите (артралгии) и мускулите (миалгии), септичен артрит под формата на моно- или полиартрит. Засягат се предимно големи стави – колянна, тазобедрена, сакроилиачна, раменна и др. Ангажира се околната тъкан, бурсите, мускули, сухожилия, кости. Засяга се и гръбначният стълб – по-често долните му отдели. При по-продължителен процес в ставите се развиват анкилози и контрактури и може да се стигне до инвалидизация.

  • симптоми от нервната система – депресия, летаргия, моно-/полиневрити, менингити, менингоенцефалити.

  • от страна на пикочо-отделителната система – пиелонефрити. При мъжете може да се засегнат и тестисите (орхит), надсеменниците (епидидимити), простатата (простатити). При жените – матката (ендометрит), маточните тръби (салпингит), яйчниците (оофорит), млечните жлези (мастит).

  • симптоми от сърдечно-съдовата система – при около 1% се развива ендокардит.

  • симптоми от засягане на очите.

  • може да се наблюдава нехарактерен обрив.

  • склонност към кървене – най-вече от венци, носна лигавица.

< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар