Вход | Регистрация

Познайте плодовете и зеленчуците с ГМО по етикета

5-цифрен код, започващ с 8 предупреждава за съдържание на ГМО

Познайте плодовете и зеленчуците с ГМО по етикета
You tube

ГМО храните ни заобикалят отвсякъде през последните години. Производителите им не се интересуват за вредата, която нанасят те на човешкия организъм, а много от нас дори не подозират, че наистина са вредни и се предлагат в изобилие.

В над 80% от храните, които консумираме, се съдържат ДНК променени съставки, пише  Kulinar.bg. Почти е невъзможно да избегнем консумацията им.

В любимите плодове и зеленчуци има най-големи възможности за скрито ГМО, в случай че не ядете собствено производство. Има начин да проверим произхода на храната в магазина /не във всички обаче/, като се вгледаме в малките етикетчета по плодовете и зеленчуците най-вече.

Те показват произхода на продукта, но в тях се крие информация и за състава му. На стикерите има PLU-код (Produkt Lookup Number), в който всяка цифра носи информация.

4-цифрен код, започващ с 3 или 4 - ако цифрите са 4 и първата от тях е 3 или 4 това означава, че продуктът е органично чист и в него няма ГМО. 

5-цифрен код, започващ с 9 - тези храни също са безопасни. 9-ката като първа цифра на петцифрения код показва, че в храната няма генно модифицирани ДНК. Освен това не са използвани химикали и пестициди.

5-цифрен код, започващ с 8 - ето тук вече трябва да бъдем нащрек, защото тези продукти са генно модифицирани.

Имайте предвид, че има зеленчуци, които рядко се модифицират. Това са лук, ананас, авокадо, манго, аспарагус, патладжан, киви, диня, зеле, картоф, грейпфрут, пъпеш, гъби. 

Много по-често се модифицират ябълки, чушки, праскови, ягоди, грозде, спанак, марули, краставици, боровинки, тиквички, череши, домати.

< Sever.bg във Facebook >>

 


Кулинар,бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар